5 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”На 11 май, когато Църквата чества паметта и делото на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, води службата в столичния храм, носещ името на Солунските братя и издигнат през 1897 г. По време на утрената прозвучаха Пасхалният канон и Канонът на св. св. Кирил и Методий. В св. Литургия взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Теофан, храмовото духовенство, предстоятели на столични храмове и множество вярващи, дошли в Божия дом.

Г-н Любомир Янъков, който ръководи Школата по източно пеене при Енорийския център към храма, беше разпределил певците на двата клира, за да бъде още по-тържествена прославата на днес честваните светии.

В проповедта си за празника отец Методий Корчев, който служи в енорийския храм, говори защо през годината честваме не само отделно, но и общо паметта на светите Кирил и Методий, подобно на св. Трисветители: „За да разберем, може би трябва да тръгнем от началото, от сътворението на света, когато Бог създаде небето и земята, видимия и невидимия свят, слънцето и луната, за да може едното да е светило на деня, а другото на нощта, създаде и мъж, и жена – различни, но пак да бъдат едно; даде ни в свое време пророци първосвещеници: Мойсей и Аарон, пророците Илия и Елисей, в ново време – апостолите Петър и Павел, всеки в своята сила да изповядва и да проповядва Господа. Когато беше време, Бог проводи на света и други две светила, които взаимно да се допълват, взаимно да изпълват евангелския завет. Св. ап. Павел в посланието си до Коринтяни казва: По-добре да кажа две думи разбрани, отколкото хиляди неразбрани, и водени от тези думи и от любовта към Христа, Бог изпрати двама любомъдри братя, които да направят възможно любовта на Евангелието да бъде проповядвана на един огромен род на родния му език”.

През IX в. славяните населяват огромна територия: от земите на днешна Чехия и Словакия, чак до Урал и от Северно море до Балканския полуостров. Те били чували за Христа, но не в пълнота. Бог дал велика ревност – такава, като на пророк Илия, ревност, която да гори в слово и да изгаря – на по-малкия брат, на св. Кирил. Бог му дал обаче и другар, спътник в делото, не само по плът и кръв, какъвто е св. Методий, но му дал и допълващия пример и онова, което е по-силно в другия, а именно търпението. Единият със словото си покосявал неверниците, покосявал еретиците, така както на времето св. пророк Илия с меча си убил жреците на Ваала. Дал и търпеливия, смиреномъдрия, боголюбивият св. Методий, който подобно на многострадалния Иов, да търпи неправди за Бога. За да може големият славянски род да чуе, както и другите народи по земята, благовестието за възкръсналия Христос – Сина Божий, Който живя между нас на земята.

„Днес може би не можем да оценим толкова това дело, защо сме подвластни на времето, в което живеем – обърна се към изпълнилите храма християни о. Методий. - Може да кажем: защо и сега говорим на език неразбран в храма, но ако всеки от вас пребъдва неделен ден в храма, ще разбере, че този език ни е много, много по-близък дори от този, който говорим в момента. А на този език се благовести любовта, благовести се възкръсналият Христос. Да имаме примера на св. братя пред себе си, да имаме тяхната ревност, ако нещо не сме го разбрали, да го разберем, нека всеки един от нас да положи труд, такъв, какъвто са полагали св. братя или всеки според своите сили, за да можем отново да бъдем в любовта на Христа”.

В словото си след края на св. Литургия Знеполският епископ Йоан подчерта значението на великото дело на св. братя Кирил и Методий, превели Свещеното Писание на славянски език и с това просветили с божествената истина сърцата на милиони хора. Той благодари на председателя на храм „Св. Кирил и Методий”, свещеноиконом Александър Георгиев за грижите по неговото благолепие, благодари на съработниците, труженици при Енорийския център на храма, на всички учители и преподаватели, които работят с деца, за грижите за глухонемите деца, които тук, в близост и под купола на храма, намират своето религиозно образование, на ктиторите, дарителите, спомоществователите.

„Нашето общество в последно време преобърна ценностите и прокламира греха за добродетел , а се срамува да изрази добродетелта в онази си същност, която винаги е била – каза владиката. - Затова ние, имайки пред себе си примера на светите Кирил и Методий, на техните ученици, спомняме си за онези човеци ктитори, дарители, спомоществователи, които издигнаха този храм в чест, прослава и вечен спомен на онова, което беше сътворено през IX в. Ние, българите, сме род избран и боговдъхновен и ние това не трябва да забравяме, защото ако го забравим, няма да имаме никакво бъдеще”.

След изпяването на „Многая лета” двамата именници: прот. Кирил Попов и о. Методий Корчев получиха лични поздравления от епископа и от множеството народ в храма.

1 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

Посрещане на Знеполския еп. Йоан

 

 

 

16 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-н Любомир Янъков чете Апостола

 

 

 

 

14 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

Звучи Словото Божие

 

 

18 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

Великият вход

 

 


21 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

Свето Причастие

 

 

12 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

О. Методи Корчев проповядва

 

 

 

22 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

Цветя за госта

 

 

4 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 Всемирното Православие - ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП ЙОАН: „НИЕ, БЪЛГАРИТЕ, СМЕ РОД ИЗБРАН И БОГОВДЪХНОВЕН”