Отзиви за събора

DTtywA_5bb1ffd2cc2530_98384295-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Отзиви за събораКалавритският и Егиалийски митрополит Амвросий подложи на критика действията на патриарх Вартоломей и предупреди за бъдещи разколи в Православието.

Епископът на Гръцката православна църква митрополий Амвросий (Ленис) изрази опасение, че Вселенският патриарх Вартоломей си е поставил за задача да раздели всемирното Православие. Обръщението на епископа беше публикувано от информационна агенция  Romfea.

259809.b Всемирното Православие - Отзиви за събора        „Достойнството на човешката личност, произтичащо от сътворението на човека по образ Божий за участие в изпълнението на Божествения замисъл за човека и света, е било източник на вдъхновение за отците на Църквата, които са се вглъбявали в тайнството на Божественото домостроителство... Целта на въчовечаването на Словото Божие е обожението на човека. Христос, като е обновил в Самия Себе си ветхия Адам (ср. Еф. 2:15), „е съобожил в Себе си човека, начатъка на нашето упование” (Евсевий Кесарийски) [1].

pochaev Всемирното Православие - Отзиви за събораШироко разпространено, „реномирано“ мнение в наше време е, че само по себе си Православието представлява само една от многото разновидности на християнството наред с другите, които имат пълно право на съществуване и дори, в една или друга степен, са равноценни.

Но да се мисли така е или крайна наивност, основана върху невежество, или явно злонамерено изопачаване на истината.

Ако се обърнем към историята на християнската Църква и си дадем труда спокойно и безпристрастно, без каквато и да било пристрастие, да се запознаем подробно с нея, ние лесно ще се убедим, че единствено Православието е истинското християнство – тази Истина, за чието свидетелстване, по Неговите собствени думи, е дошъл на земята въплътилият се Единороден Син Божий.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре