IMG 1380През 2016 г. православният свят очаква с особено внимание провеждането на Всеправославен събор, обявен под названието “свят” и “велик”. Както стана ясно от публикуваните съборни документи, и по-конкретно, от документа ”Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”, е налице опит да се прокарат идеи в разрез с православната еклесиология, в случая икуменически (виж тук:http://www.peticiq.com) и се обявява открит курс на Православната църква към икуменизъм.

 

Тези обезпокоителни факти станаха причина в пространството на българската православна книжовност да се появи една особено ценна книга, която да разсее всички опити за подмяна на православните догмати и да покаже несъстоятелността на всяко усилие на „православните“ икуменисти да подменят учението на Православната Църква със своите човешки измислици. Книгата е озаглавена „ВСЕПРАВОСЛАВНИЯТ СЪБОР ПРЕЗ 2016 Г. И ИКУМЕНИЗМЪТ В СВЕТЛИНАТА НА БИБЛЕЙСКОТО БЪДЕЩЕ (ИНТЕРВЮТА, РАЗГОВОРИ, СТАТИИ)” и неин автор е йеросхимонах Димитрий Зографски.

Както добре си спомня българският читател, темата за икуменизма не е нова за този познат и любим на православната общност в България автор. Предходната му книга се спираше детайлно и изчерпателно върху опитите през последните десетилетия да бъде подменено автентичното православие чрез т.нар. "диалог на любовта”, или “икуменическо движение”. Новата книга може да бъде определена като едно своеобразно продължение на започнатата тема, само че насочена към случващото се в Православния свят сега, съпреживявана в момента. Това прави изданието особено полезно, защото има възможността да посочи конкретни внушения (чрез действия, документи и тълкувания), които се стремят да подменят Православното учение, и да разобличи тяхната несъстоятелност с понятията на светите отци. Авторът не се бои да посочи и конкретни среди и публични медии, които насаждат икуменизъм и като пропагандират невярни за православието идеи, вкарват в съблазън църковния народ.

В подкрепа на това, че икуменизмът е “псевдохристиянство” (св. Серафим Соболев) в книгата са включени особено полезни приложения: вероизповедни завещания на св. отци, “Определение на Константинополския събор при Вселенския патриарх Кирил V през 1755 г. относно невалидността на римокатолическото кръщение”, позиции на съвременни духовници и богослови, посочващи настъплението на икуменизма и коментиращи отстъплението в съборните документи. Особена ценност се явява преведеното за първи път на български език “Oкръжно послание на Едната, Ссвята, Съборна и Апостолска църква до всички православни християни” (1848 г.), в което източните патриарси развенчават ясно и конкретно “ерестта на папизма”. Посоченото послание е оформено като отделно книжно тяло, за да може и в бъдеще читателят лесно да го използва и като размисля за написаното в него, да пази чистотата на вярата си.

Към изданието е приложено и Становището на Светия синод на Българската православна църква от 21.04.2016 г., в което богословски аргументирано и пастирски отговорно българските архиереи изразиха позицита си в защита на догмите и каноните на Православната Църква, във връзка с предстоящия Всеправославен събор. С това Становище родната ни Църква зае водещо място в Православния свят, каквото всъщност винаги е имала.

Новата книга на йеросхимонах Димитрий Зографски се отличава не само с изчерпателно разобличение на опитите за подмяна на Православието с икуменизма: тя далеч надхвърля тази тема и се спира върху различни явления от съвременната действителност, сред които: важността на вярата в обществото; какви трябва да са българските управляващи; опитите за насаждането и толерирането на хомосексуалността и др. Голямата лекота на възприемане се определя от избраната жанрова форма – интервю, писмо, статия, които правят коментираната проблематика лесна и приятна за разбиране.

Със своята многопластовост и болка за Светата Църква и ближния, изданието се превръща в един животворен източник за всеки, който искрено търси Бога и желае да пребъдва в Неговата Истина.

Книгата се издава от  сайта “Всемирното Православие”.

Може да се закупи:

  • В гр. София - книж. „Лествица" (ул. „Св. княз Борис“ и „Парчевич“), книж.„Св Йоан Рилски" на бул. Македония 13, в някои централни софийски храмове;
  • В гр. Пловдив - църковен магазин ,,Св. Стилиян";

Може да се поръча и на тел. 0895123900 и 0899899599 или на редакционния имейл на сайта: globalorthodoxy@gmail.com