img03-13 Всемирното Православие - ОБРЪЩЕНИЕ НА БРАТСТВОТО НА СВЯТО-УСПЕНСКАТА ПОЧАЕВСКА ЛАВРА И БРАТСТВОТО КЪМ ХРАМА „СВЕТИ ДУХ”, ВЪВ ВРЪЗКА С ВСЕПРАВОСЛАВНИЯ СЪБОР (Oбръщението подкрепя решението на БПЦ  за изменение на съборните документи)Възлюбени в Христа наши отци, братя и сестри,

От 16 до 27 юни на о. Крит (Гърция) ще се проведе Всеправославен събор, който, за съжаление, не може да бъде отменен. Там ще бъдат разглеждани следните документи:

  • Мисията на Православната църква в съвременния свят;
  • Православната диаспора (разсеяние);
  • Автономията и начинът на нейното провъзгласяване;
  • Тайнството брак и пречките за него;
  • Важността на поста и спазването му днес;
  • Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят.

Най–много въпроси и забележки поражда документът, който е озаглавен Отношенията на Православната църква с останалия християнски свят”.

Много аргументирано грамотно изказаха своите забележки и предложения за изменения в посочения документ Светият Синод на Българската православна църква (виж тук и тук ), Архиерейският Синод на РЗПЦ (тук) , Свещеният Кинотис на Света Гора Атон, Каменец – Подолска епархия към Украинската православна църква (Московски патриархат), Лимасолският митрополит Атанасий (Kипърска православна църква) (виж тук).

Братството на Свято-Успенската Почаевска Лавра споделят безпокойството на своите събратя-монаси, архиереи, свещеници, боголюбиви миряни, които са загрижени за спасението си и за съдбата на Църквата Христова.

Ние благодарим на всички, които са се потрудили и са изказали своите забележки и предложения за поправянето на документите.

Братята на Почаевската Лавра са солидарни и съгласни с мнението на Светия Синод на Бългаската православна църква, Архиерейския Синод на РЗПЦ, Свещения Кинотис на Света Гора Атон, Каменец – Подолска епархия към Украинската православна църква (Московски патриархат), Лимасолския митрополи Атанасий (Kипърска православна църква).

Много важна за нас е позицията на Владивостокски и Приморски митрополит Вениамин, изразена в писмо към участниците в конференцията „Всеправославният събор: мнения и очаквания”, провела се на 19.04.2016 г. в Православния Свято-Тихонски Хуманитарен университет.

Искаме да уверим от свое име членовете на църковната община и поклонниците на Лаврата, че уповавайки се на Божията милост, под покрова и водачеството на Царицата Небесна, укрепвани от молитвите и примера на великите подвижници – преподобните наши отци Йов и Амфилохий, чудотворци Почаевски, имайки неизменно пред себе си подвизите на нашите наставници, преживяли жестоки гонения и поругаване в безбожни времена, братята на Лаврата Почаевска и по-нататък ще направят всичко възможно за това, в храмовете към обителта вярващият народ да придобива Божествената Благодат в Тайнствата на Светата Православна Църква, която е основана от Самия Господ Иисус Христос Спасителят, Догматите от Когото са узаконени от Светите отци с решенията на Седемте Вселенски Събора и не се нуждаят от каквито и да било изменения. Понеже Божествената Истина е съвършена и неименна. А Спасителят на света ни я е доверил, за да я пазим и да я проповядваме, а не да я “доработваме”.    

Твърдо вярваме, че Нашият Господ Иисус Христос ще съхрани своята Църква непоколебима и непреборима, “и портите адови няма да й надделеят” (Мат. 16, 18).

Призoваваме боголюбивия народ да възнесе своите молитви Всемилостивият Господ и занапред да ни укрепява в чистотата на Православната вяра, само в която е възможно вечно спасение.