s1_s1s1MitropolitGavriil2cropped11 Всемирното Православие - НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: НЕДОПУСТИМО Е ДА ВАДИМ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ЗА СЪБОРА В КРИТИскаме да се реши въпросът с календара, не е нормално да има два стила. 

- Ваше Високопреосвещенство, защо Светият синод поиска отлагане на Всеправославния събор на остров Крит? Заявихте, че ще се откажете да участвате в него?

- Причината е, че много православни християни смятат, че все още няма достатъчно добра подготовка за такъв грандиозен събор. Миряни вече изразиха мнение, че е рано за подобна стъпка. Според нас също е прибързано и е необходимо да се направи по-добра организация, за да се разгледа по-широк спектър от въпроси. Такъв събор не се свиква от днес за утре.

Това е една от причините за решението ни. Знаете и че преди известно време изразихме становище по един конкретен документ за връзките на православната църква с останалия християнски свят. Оказва се обаче, че процедурата за предстоящия събор не позволява да се правят корекции на тези документи, тъй като трябва да има консенсус по въпроса от присъстващите. Лично аз обаче не виждам как може да стане това. А ние имаме сериозни възражения по въпросния документ. Други православни църкви също изразиха мнение след нас, че не го приемат. Но какво ще стане по време на събора, не мога да кажа. Това също е сериозна причина да поискаме отлагане. Всъщност на заседанието на Светия синод първо беше предложено да поискаме отлагане на събора, за да се подготви добре.

- Но възможно ли е това да стане?

- Да, напълно е възможно. Всичко зависи от решението на патриарсите. Затова на нашето заседание след това се предложи, ако съборът не бъде отложен, ние да не присъстваме. Затова гласуваха всички митрополити без изключение. Идеята ни е на тази среща да може да се разгледат други важни за нас и обществото въпроси.

- Какви например?

- Например въпросът за календара. Вижте колко десетилетия православният свят има два стила, това не е нормално. Затова всички се надяваха, че като бъде свикан православен събор, ще се приеме единство. Това е един от съществените въпроси и не знам кога той ще бъде решен. Не може да се отлага много време. Затова ние смятаме, че ако съборът не бъде отложен, на него няма да може да бъдат взети решения, отговарящи на целта на такъв висок форум. Също така парите, които се искат от всяка една църква, са изключително много. 

- Колко средства са необходими за събора?

- Трябва да платим половин милион лева за 10 дни, това за нас са много пари. Нито разполагаме в момента с такива средства. Поне ако бяхме убедени, че всичко друго е организирано добре, нямаше да повдигаме финансовия въпрос. Но при сегашните обстоятелства, няма как да имаме друго решение.

- Някои обаче приеха решението на Светия синод като ултиматум.

- Не съм съгласен, не бих казал, че това е ултиматум. Ние също си даваме сметка, че едва ли съборът ще бъде отложен, затова решихме, че няма да присъстваме. Това е позицията на Светия синод, а всеки може да тълкува нещата по свой си начин.

- Между другото вие знаете ли да има наистина писмо на московския патриарх Кирил до патриарх Вартоломей?

- Писмо има, но то е предимно за разположението на самите делегати и гостите. В него е изтъкнато също, че средствата, които се искат, са много, но това е само намекнато.

- Но няма ултимативни искания, както изтече информация?

- Мисля, че имаше някои изречения, в които се загатва, че и те може да променят позицията си. Само че не е споменато директно. Но за нас това е второстепенен въпрос. Въпросът с разположението така или иначе ще бъде решен, но сериозните проблеми остават.

Публикува се със съкращения. Цялото интервю може да бъде прочетено на страниците на в. Монитор тук.