egipt_sv_antonij_monestery Всемирното Православие - В Египет е възстановен най-древния  християнски манастир "Св. Антоний”

В четвъртък главният археолог на Египет Захи Хауас представи резултата от мащабната реставрация на най-стария манастир в света – обителта, основана от Св. Антоний Велики. Хавас нариче работата над 1600-годишният паметник символ на мирното  съществуване между мюсюлмани и християни в страната. Египетските власти правят поставят специален акцент върху мирния характер на взаимоотношенията между двете общности, опровергавайки информацията за междурелигиозното противопоставяне, след като преди един месец в страната загинаха шестима християни, напомня АП.

 

 

            Египетският висш съвет за античните ценности за осем години е изхарчил 14,5 милиона долара за мащабната реставрация и консервация на древния паметник. Заобиколен от пустинята и планините, манастирът се намира на около 300 км от Кайро, в южната част на Египет близо до Червено море.
         В края на III век християнският подвижник Св. Антоний се засели на това място в една пещера. Единственото нещо, което му помагало да оцелее в пустинята, бил един извор и няколко палми, които растяли наблизо. След смъртта на  Св. Антоний през 356 г. неговите ученици и последователи построили килии  и по този начин се появил първият в света християнски манастир. Днес в манастира живеят 120 монаси-копти.

            „Благодарение на тази реставрация ние открихме, неизвестни досега фрагменти от нашата история, това е много важно, тъй като в писмените доказателства за основаването на манастира нищо не се споменава”, - заяви отец Максим, който  води възстановителните дейности. В резултат на реставрационните работи са били открити първите монашески килии.
           
В рамките на проекта били са били възстановени крепостните стени, обкръжаващи манастира, няколко сгради и двете главни църкви на манастира -  храма "Св. Апостоли" (ХV в.) и църквата "Св. Антоний (IV в.).

         Християните съставляват около 10% от 79 милионното население  на Египет и те често се оплакват от дискриминация. Миналата седмица пред сградата на националния  парламент в Кайро премина християнска демонстрация: протестиращите поискаха да опростят процедурата за изграждането на църквите. Според сегашните правила, за строеж на джамия се изисква разрешение муниципалната администрация, а да се построи църква е необходимо разрешение  от висшето ръководство на Египет. Същото се отнася и за възстановяване на християнски паметници. 

 

Източник: Благовест - инфо

Превод: Виталий Чеботар 

Снимка: pravoslavie.ru