Автор: д-р Ростислава Тодорова

 

Не бива да пропускате и "Червената църква", (?erven? Kostel), наречена така заради червените си тухли, която е построена през XIX в. и се намира на площад "Ян Амос Коменски".

 

101_0103 Всемирното Православие - “The Black Madonna Miraculous” – the miracle patron of Brno (част втора)

 

Музеят на "Геният на генетиката" Георг Йохан Мендел, заедно с францисканския манастир и базиликата му, с които са в един комплекс.

 

2_bazilika_npm01 Всемирното Православие - “The Black Madonna Miraculous” – the miracle patron of Brno (част втора) 

 

 И разбира се, църквата "Св. Томаш", в която се намира една истинска православна икона на Божията майка, която е духовният покровител на Бърно.

 

 

2_svtomas01 Всемирното Православие - “The Black Madonna Miraculous” – the miracle patron of Brno (част втора) 

 

 

Та думата ми беше за "Черната Мадона", както наричат всички жители на Бърно, своята духовна покровителка. 

Практически всяко семейство тук има копие на тази прочута икона. Името си светинята е получила заради много тъмните си краски, които от далече (а тя не може да бъде видяна от близо) я карат да изглежда почти черна.Според легендата, именно "Черната Мадона" е иконата, която св. ев. Лука нарисувал и която след това попаднала в Константинопол, докато крал Вратислав не я взел със себе си в Прага, където я заключил между останалите си съкровища в замъка си. Там тя била пазена чак до времето на крал Карл IV, когато пристигнала в Бърно и много скоро показала своята сила като чудотворка и закрилница. По време на 30-годишната война именно "Черната Мадона" спасява града от разрушение и неговите жители - от смърт.

В наши дни тази чудотворна икона на св. Дева Мария е поставена на най-високата точка на разкошния и гигантски по своите размери олтар в храма "Св. Томаш". Снимки за съжаление не е позволено да се правят в храма, затова мога само да ви пожелая Господ да ви помогне да видите това чудо с очите си.

Нито един екскурзовод няма да ви спомене нито дума за видимо православният произход на иконата, няма дори да се опита да обясни странното несъответствие между несъгласието на Римо-Католическата църква по отношение на почитането на иконите и поклонението пред тази икона. Никой не може да докаже или опровергае истинността или фалша на легендата за произхода на този свети лик, но остава безспорен факт, че огромен брой ревностни католици в Моравия се прекланят с дълбока вяра пред една истинска православна икона.

И въпреки не особено красивата за православните очи еклектика на един типичен готически олтар, с поставена върху него на над 10-метрова височина православна икона, не ни остава нищо друго освен да се зарадваме на това знаково тържество на Православието и да помолим смирено св. Богородица да бди над душите на всички.