Автор: Иван Калев 

 

На  9. Септември в гр. Бургас бяха посрещнати чудотворни икони на Богородица - Кикоската Божия майка и Козелщанската икона, както и мощите на светците Йов и Амфилохий. Светините бяха внесени в катедралния храм „Свети Свети Кирил и Методий”, където бяха изложени за поклонение на вярващите. от християните. Предлагаме на читателите на Всемирното Православиекратка информация за някои от светините. 

История на Кикоска Божия майка

   

kikoska_majka_bogorodica Всемирното Православие - ТРИ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА БОГОРОДИЦА И МОЩИ НА СВЕТЦИ  БЯХА ИЗЛОЖЕНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В БУРГАСПроизходът на иконата води началото си от Кипър. Съгласно една от версиите, наименованието идва от храста ?????? и е свързано с византийската епоха. По-късно, в края на XI в., названието на иконата се съотнася с името на планината Кикос. Светата икона е известна още и като пресвета Богородица елеуса /източник на милосърдие/ на нея е изобразена пресветата Дева държаща Христос с дясната ръка. Иконата –Кикоска Божия майка е свидетелство за огромно уважение, с което се ползва сред православните народи. През 1576г. иконата е била покрита със сребърен и златен обков, новият обков е бил направен през 1795г., ликът е покрит /целият/ и това покритие не се маха никога , защото такова е било желанието на император Алексий, за да внушава по голямо почитание. През 1669г. Патриарх Александрийски –Герасим се осмилил да приповдигне обкова, за да види лицето на Божията майка , но бил наказан за своето кощунство и бил принуден със сълзи на очи да проси прощение от Господа. Руският цар Василий-Барский, посетил манастира през 1735г., пише ,че монасите смъквали покрова от иконата само в периода на суша, като предварително я пренасяли на съседния връх, известен под названието престол. Там отслужвали съответния молебен. Монасите откривали иконата без да гледат нейния образ, който бил обърнат към небето.

Народът изпитвал дълбока любов към светата икона. Любовта към нея е засвидетелствана в много народни песни, в които се възпява Божията Майка Кикоска. Съществуват и исторически свидетелства за това , че из целия остров и се оказват големи почести. В храма могат да се видят свидетелства за чудесата на иконата. Веднъж един нечестив човек се опитал да открадне иконата и ръката му е изсъхнала.Благодарение на силата на светата икона по време на суша е валял дъжд , бездетни са раждали и болни са оздравявали.

 

История на Козелщанската  икона

 

kozelshtenska_ikona_kalev Всемирното Православие - ТРИ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА БОГОРОДИЦА И МОЩИ НА СВЕТЦИ  БЯХА ИЗЛОЖЕНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В БУРГАС

Козелщанската икона на Божията Майка, изпълнена със състрадание, е дарена на Свято-Николаевския женски манастир в с. Городок, в Ровно Киево-Печерската лавра през януари, 2000 г. През периода 1516 – 1730 г. Свято-Николаевският женски манастир е принадлежал на Киево-Печерската лавра. Оригиналната икона е донесена тук от един от придворните на императрица Елизабет от Италия /VIII век/.

Първото чудо на иконата е от септември 1881 г., когато костите на едно момиче, болно от паралич, се излекуват. Оттогава датира и изключителната почит към тази икона, която лекува различни болести – душевни и физически.

Козелщанската икона на Божията Майка е известна с много чудеса, хората най-вече й се молят за благословия на семейния живот на младите двойки. Докосващите се до иконите на Дева Мария получават вяра и надежда.

Богородице, милост за изкуплението на Господ! 

 

Житие на св. Йов

 

712589416 Всемирното Православие - ТРИ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА БОГОРОДИЦА И МОЩИ НА СВЕТЦИ  БЯХА ИЗЛОЖЕНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В БУРГАС

Преподобния Йов е живял в много тежки времена . Той се е родил през 1550 година в Галиция и в светския живот се е наричал Йов Железний. Едва десет годишен той постъпва в Угорницкия манастир .На 12 години е бил постриган за монах , а когато е достигнал пълнолетие е бил удостоен със великата схима, при което му било върнато името Йоан .Той много обичал това име и винаги сее подписвал с него, но на иконите е написан като Йов. По молба на княз Острожени , преп.Йов е преместен в намиращите се в него владение Дубенский манастир, където е останал и е създал писания защитата на православието. Но жаждата за подвижническо уединено житие го е заставило да се принесе в света гора Почаевска. Там е избран за игумен.За молитвените си подвизи той се уединил в каменна пещера, краката му били покрити в рани чак до костите. Той постоянно е изричал Иисусовата молитва ”Господи Иисусе Христе, помилуй мене грешния”, която го довежда до висока духовна степен. Ето каква казва ученикът му Досифей, който е станал негов приемник по игуменство след смърта на преп. Йов. 

 

Веднъж когато се молеше преподобния в тази пещера, изведнъж го обля светлината на Божията благодат,  която сияеше в цялата църква в течение на два часа непрестанно. Аз като видях това , с велик ужас паднах на земята победен от такова чудно видение. Преподобният Йов починал на 28.10. 1651год. Мощите му били открити през 1659г.след като 3 пъти се явил на Киевски митрополит Дионисий. Скоро след това в тази обител пристигнала на поклонение Ева Домашевская .През ноща тя видяла ,че в църквата Св.Троица сияе светлина и чула песнопение. Нейната послушница девица Анна отишла, за да разбере какво служение се извършва и за своя ужас видяла,че църковните врати са отворени ,а в средата на църквата между два ангела преп. Йов ,обръщайки се към девицата и наредил да извика игумена Досифей, който в този момент бил безнадеждно болен. Преп. Йов подал напоен плат с миро и наредил игумена Досифей да бъде помазан .Болният игумен, когато получил този, се намазал с него и получил изцеление

 

Св.Богородица-Вратарница

 

Тази свята икона се намира над вратата която води към Ватопедския манастир в Атон.През 1822г.когато атонската гора е била завоювана от турските войски,един от завоевателите племенник на началника на турския отряд е дръзнал да стрела със оръжието си в Божествения лик на Пречистата Дева, изстрела попаднал в дясната ръка на иконата на Божията майка.Но злодеят не е останал без наказан , той изпаднал в умопомрачение и се е обесил на дърво близо да манастирската порта.Свидетел очевидец на самоубийството е разказал как е станало всичко ,осъзнавайки за светотатствената постъпка на своя войн началника е признал че смъртта на племенника му е била следствие на Божия съд над него , и е забранил да се извърши обичайното погребение и заповядал да хвърлят самоубиеца като злодей. Божията майка покровителница на Атонските манастири , предодвратила нещастието и спасила Ватопедския манастир от разрушаване и унищожаване.Но Атонската икона и сега се е запазила следаот изстрела които е пронизал ръката на Божията майка.

Празнува се на 5 / 18 юли

Житие на св.Амфилохий

 

moshti_na_sv_jov_ Всемирното Православие - ТРИ ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ НА БОГОРОДИЦА И МОЩИ НА СВЕТЦИ  БЯХА ИЗЛОЖЕНИ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В БУРГАСВ украинското село Мала иловица на 10.12.1894г. в семейството на Варнава и Анна се ражда син който при светото кръщение наричат Яков. През 1912г. Яков е бил извикан във царската армия където работил като фелдшер. През 1925г. Яков бил приет за послушник в Почаевската лавра в трудолюбие и смирение изпълнявал всички поръчения. На 8 юли 1923г. с благословията на митрополита на Варшава и цяла Полша епископ Дионисий бил постриган в монашество с името Йосиф. В 1933 г. е бил ръкоположен от епископ Антоний за иеродякон, а 1936 г. за иеромонах. Из спомените на духовните деца на стареца: веднъж дошли при него млади хора, които се оплаквали от душевна тъга липса на сън и апетит. Старецът ги заставил да стоят в двора и им казал да направят по 450 земни поклона и ги помолил да правят това всяка вечер в къщи да носят кръстове да не пият и пушат и да ходят редовно на църква и да спазват поста. При това добавил , че когато е болна душата това не са нерви а бесове ги мъчат и трябва с пост и милитва да се борят срещу тях. Йосиф се върнал в родната си село и заживял при своя племенник. При него започнали да идват много страдащи хора, местните власти обезпокоени от притока на хора в селото започнали да настройват роднините срещу него като един от тях се е подал. Излъгал стареца и със своя трактор го откарал извън селото, като го пребил жестоко и го хвърлил в леденото езеро. В студения декемврийски ден мъченика е престоял 8 часа в ледената вода , духовните чеда намерили умиращия старец и го откарали в Почаевската лавра където още същата нощ то подстригали в схима Амфилохий. Но не след кратко боледуване старецът оздравял напълно и отново започнал да помага на болните. Из спомените на К.Шумалович,през лятото на 1961г.на ръката на моя син излези киста,тя се увеличи почти два пъти, водихме детето на лекари но те не ни помогнаха, и тогава се обърнахме за помощ от стареца които си помолил и държа ръцете на дето като на другия ден от кистата нямаше и спомен.На 3.04.2002г. светия Синод на Украинската православна църква било прието решение за причисляването му към образа на светиите.Това е станало в неделя на 12.05.2002г. в Почаевската лавра по време на неговото прославяне в небето над лаврата се появило създание от два облака във форма на кръст,в продължение на един час вярващите могли да наблюдават това чудо.Поклонниците говорили ! - ето те вече са двама Св.Йов и Св.Амфилохий.