images?q=tbn:ANd9GcSeKtPKsuKQraH9M7uenSaPjeGtFe5KEWv4jjkY-p1xR6a7wJbeqA6cdKY Всемирното Православие - ДЕСНИЦАТА НА СВ. СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ БЕШЕ ДОНЕСЕНА В КУБАН Раката с дясната ръка на свети Спиридон Тримитунтски чудотворец, донесена от гръцкия остров Корфу с благословението на руския патриарх Кирил, ще бъде в катедралния храм на гр. Краснодар „Св. Екатерина” от 15 до 22 октомври. Достъпът до нея ще бъде денонощен, съобщава Патриархия.ru.

Делегацията от Гръцката православна църква, която съпровожда св. мощи, е оглавявана от Митрополита на Керкира, Пакс и Диапонтийските острови Нектарий.

***

images?q=tbn:ANd9GcQJwQ7-Y6Us25m4n8afShODg8v9lou3HiMdlagqWIvk82PqmUg_gQ Всемирното Православие - ДЕСНИЦАТА НА СВ. СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ БЕШЕ ДОНЕСЕНА В КУБАН Св. Спиридон е роден около 270 г. в Кипър. Заради своя добродетелен живот е избран за епископ на град Тримитунт. Имал дар на прозорливост, с молитвата си изцелявал болни, изгонвал бесове, възкресявал мъртви, извършвал много други чудеса. В историята на християнството е известен с чудесния начин, по който на Първия Вселенски събор доказал триединната същност на Бога: в десницата си стиснал тухла, от която мигновено потекла вода, над нея се появил пламък, а в ръката му останала глина. Това било нагледно доказателство за единството на Света Троица. В Русия се почита като помощник за смекчаване на сърцата, прекратяване на разпри, за даруване на християнска любов.

Мощите на св. Спиридон се пазят в гр. Керкира, на остров Корфу (Гърция), в храма, построен в негова чест. За поклонение по света пренасят само десницата му. След падането на Константинопол дясната ръка на светеца е била пазена почти четири века във Ватикана и едва през ноември 1984 г., когато наближавал празникът му, била предадена на Православната църква.

Това е петото донасяне на десницата на св. Спиридон по молба на Руската православна църква от 2007 г.насам.

Икона: pravmir.ru