Християнски празници по света

otsite%20ot%20francija Християнски празнициЗа пореден път в деня на преп. Антоний Велики православните вярващи се събраха в бившето абатство на Сент-Антоан (департамент Изер). Тази година поклонниците от различните части на Франция се молиха на мощите на Свети Антоний по време на  светата литургия, която е беше  възглавена  от монаха Алексий (Дюмон), настоятел на храма на Казанската икона на Божията в Марсилия (Корсунска епархия) в съслужение cъс свещеника Максим Масалитин, настоятел на църквата "Св. Архангел Михаил” в Кан (Руска Задгранична Църква). Мощите на преподобния, основател на монашеството, се съхраняват тук в 114  килограмовия ковчег и са били пренесени из под централния престол и поставени за поклонение на вярващите. По време на богослужението е пял хорът  от канския храм.

В края на богослужението йероманах Алексий разказа  историята за почитането на Свети Антоний във Франция, а Мари -Кристин Тили направи екскурзия из бившето абатство, в което  както и преди се съхраняват мощи на десетки други светци, в това число и мощи донесени от римските катакомби.

На 19. 04. 2009 г. в катедралния храм Мария Магдалина във Варшава от 23.30 беше отслуженопасхалното богослужение за Възкресение Христово от Митрополит на Варшава и цяла Полша Сава. Хиляди граждани участваха в богослужението и литийното шествие около катедралния храм.

cimg2348_1 Християнски празници 

 

 

Сега обществените условия са напълно променени – те позволяват на църквата да развие своята дейност в нови социални области, а свещениците отново да започнат да преподават религия в училище. Това е позволило да се работи повече с децата и с младите хора. 

 

cimg2357_f1 Християнски празници 

 

 

cimg2364_1 Християнски празници 

 

 

 В неделя от 10.00 ч. в катедралния храм Митрополит на Варшава и цяла Полша Сава отслужи и отслужи литургия Второ Възкресение Христово. 

 

cimg2355_1 Християнски празници 

 

cimg2365_1 Християнски празници 

 

 

cimg2360_3 Християнски празници 

 

 

 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре