christian-quotter Всемирното Православие - Кметството на Йерусалим призовава да спрат нападките  срещу християни в градаСнимка © Gennadi Zimmerman

Източник: pravoslavie.ru

Превод: Виталий Чеботар 

 

 

Йерусалимските власти рязко разкритикуваха  скорошните действия, довели до оскверняване на християнските църкви.

„Ние призоваваме всички тези, в чиято власт е да сложат край на тази срамна практика,  час по-скоро  да се започне  да се премахва това зло и тогава ще има мир в нашия лагер” - се казва в изявлението на кметството на Йерусалим, във връзка с последното съвещание с представители на християнските и еврейски общности.
           
Както съобщава Интерфакс като се позовава на сайта на Руската духовна мисия в Йерусалим, където се цитират   откъсите от изявлението от 11 декември за появилите се  надписи  „Смърт на християните!” по стените на християнските църкви (включително на  Катедралния храм на мисията „Св. Троица”).

 

„В последно време от страна на представителите на други вероизповедания нееднокрадно са били получавани жалби за притеснявания и оскърбления от страна на безотговорни млади хора в различни части на града,” -  се казва в изявлението.

В кметството смятат, че в подобни действия се заключава „тежкия грях - оскърбяване на  Божието име”. „Освен това, провокациите срещу не евреите са забранени още от нашите предци, и в крайна сметка, тези провокации могат да доведат до катастрофа за обществото като цяло” - се казва в документа.
         Според повечето участници на съвещанието, много от тези дейности са инициират предимно от млади хора от ортодоксална среда, и затова трябва по-активно да се провежда възпитателна работа сред еврейските общности.

В  неотдавнашното изявление на Висшия съд на справедливостта на ортодоксалната еврейска общност в Йерусалим споменатите  антихристиянски действия са били наречени опасна провокация и подложени  рязко осъждане като противоречащи на еврейските закони.

         На срещата присъстваха кмета на Йерусалим - Нир Баркат, съпредседателя на Съда на  на справедливостта на  ортодоксалната еврейска общност в Ерусалим - равина Шломо Папенщайн, заместник-председателя на Руската духовна мисия в Йерусалим  - игумена Теофан  (Лукянов) и др.