ep_miron Всемирното Православие - Архиепископ Мирон загина в самолетната катастрофа в Смоленск

Източник: Cerkiew. pl

Превод от полски език:

д-р Росица Колева 

 

 

Архиепископ Мирон (Чодаковски), главен православен капелан на Полската армия,

samolet_smolensk Всемирното Православие - Архиепископ Мирон загина в самолетната катастрофа в Смоленск Бригаден генерал и епископ Хойновски, е загинал в катастрофата на президентския самолет ТУ – 154.  Архиепископ Мирон е бил член на президентската делегация, която е трябвало да участва в честванията, посветени на 70 годишнината от клането в Катин.

 Самолетът се разби при кацане в Смоленск. Всичките 88 пътници, сред които президентът на Полша Лех Качински, съпругата му, председателят на IPN -  Яниш Картука, видни полски политически общественици и 8 члена на екипажа са загинали. Причината за катастрофата вероятно е гъстата мъгла.

 

 Митрополитът на Варшава и Цяла Полша Сава отслужи в катедралата "Св. Мария Магдалинапанихида за жертвите на бедствието.

panihida_ep_miron Всемирното Православие - Архиепископ Мирон загина в самолетната катастрофа в Смоленск  

 Вечна Памет на загиналите!

 Христос Воскресе!

 


Биография на Архиепископ.Мирон

(подготвена от Стефан Дмитрук):

 

Мирослав Чодаковски е роден на 21 октомври 1957 г. в Бялисток. Завършва основно училище в Бялисток, Православна семинария във Варшава и Висша Православна Семинария в Яблечна.

17-ти декември 1978 г. е хабилитиран за професор, а девет дни по-късно е ръкоположен за дякон. На 15-ти февруари 1979 г. е ръкоположен за йеромонах. През ноември 1979 г. е бил подстриган за монах от Митрополита на Варшава и Цяла Полша Василий с името Мирон.

Йеромонах Мирон е игумен на манастира Св. Онуфрийв Ябланица и ректор на Православната богословска Семинария.  През 1984 г.  е отличен с офикията игумен“ в Бялистоко - Гданска епархия.  През 1990 г. е повишен в ранг и е въздигнат в архимандрит и е назначен за Настоятел на Супрасъл.

11-ти май 1998 г, в съответствие с решението на Съвета на епископите е избран за Епископ Хайновски. На 15-ти Август 1998 г. полският президент Александър Квашневски назначава епископ Мирон за бригаден генерал и главен православен капелан в полската армия.

На 10-ти май 2008 г. епископ Мирон е въздигнат в ранг на архиепископ.