PB140033 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНОТО ЕДИНСТВО В ГЕРМАНИЯ
 Автор: Надежда Аврамова 
 
 
 На какво празнично събитие се удостоихме да бъдем свидетели в храма на Сръбската Православна Църква в германския град Есен! На 14. ноември се чества по стар стил паметта на светите безсребреници Козма и Дамян. Няколко бяха събитията, които направиха този празник още по-тържествен. На първо място имахме честта още на предния ден – 13. ноември – да посрещнем светите мощи на двамата светии.
 Частици от мощите им се пазят в католическия храм „Домшацкамер“ в гр. Есен, Германия, а светиите са патрони на града. Всяка година Католическата църква дава възможност на православните да се поклонят на тези свети мощи и да се извърши православно богослужение. Тази година свещеникът към храма на Сръбската Православна Църква в гр. Есен, отец Драган Чолакович, помоли мощите да бъдат пренесени на 13. и 14. ноември в църквата в Есен за поклонение от множеството православни в областта. Присъствието на светите мощи в нашия храм беше отбелязано с празнична вечерна служба на 13. ноември и с архиерейска литургия на 14. ноември.

В същото време на 13. ноември в гр. Есен се състоя и сесия на Конференцията на православните епископи в Германия. Тази конференция е една от редовните срещи на митрополитите на всички православни църкви в Германия – руска, румънска, българска, гръцка, сръбска и т.н. На нея се обсъждат въпроси, касаещи православните в Германия, като напр. часовете по православна религия в училищата, единни преводи на църковните служби на немски език и интеграцията на Православната църква в Германия. Петима архиереи на православните църкви в Германия отслужиха и празничните богослужения на 13. и 14. ноември, ръководени от гръцкия митрополит Августин, глава на окуменския патриархат и екзарх на Централна Европа. Придружаваха ги много свещеници и дякони от съответните православни църкви в Германия. Представител на Българската Православна Църква също беше сред архиереите – викарният епископ на българския митрополит на Средна Европа, епископ Антоний, който от юни тази година е на този пост. Празничната архиерейска литургия беше отслужена на няколко езика – немски, руски, гръцки, български, сръбски и сирийски. С всичко това архиереите искаха да покажат единството на нашата православна вяра, и че няма значение от коя националност сме, а е важно, че всички принадлежим на Едната Христова, Съборна и Апостолска църква.

В речите на епископите особено значение беше отделено на единството на православието, както извън традиционно-православните страни, така и в тях. Митрополит Августин определи православните като едно семейство, в което всеки трябва да служи на всеки със смирение. Митрополитът на Антиохия даде пример за единството в Христа със срещата между св. Василий Велики и св. Ефрем Сирин, които със силата на Светия Дух са се разбирали, въпреки че са говорили на различни езици. Българският епископ Антоний напомни, че „всички сме едно в Христа“. Не беше забравен и примерът на светите безсребреници Козма и Дамян, които са лекували, без да очакват някакво заплащане, следвайки евангелския текст „Даром получихте, даром давайте“. (Мат. 10:8).

Чувството от празничните богослужения може трудно да се опише – то беше тържествено, изпълнено с любов от това всеправославно единство. Не беше малка и радостта, че Българската Православна Църква е Патриаршия и присъстваше неин представител. На празника бяха и много православни миряни от всички представени църкви, които искаха да се поклонят на мощите на светите безсребреници Козма и Дамян и да получат благословия от епископите. След литургията бяха проведени беседи на тема „Православните в Европа“ и „Историческите културни ценности на Православието“. Празникът завърши в залата към храма, където присъстващите се подкрепиха и имаха възможност за разговори помежду си.

От епископ Антоний научихме радостната новина за скорошното възстановяването на българската църковна община „Св. Георги Победоносец“ в град Дюселдорф. Там повече от 3 години не се служи и с това в провинция Северен Рейн-Вестфалия нямахме храм с български свещеник. В момента обаче отец Антон търси сграда на храм, където скоро ще започне служенето на български език. За освещаването на храма ще можем да посрещнем отново в нашата провинция епископ Антоний.

 

 

PB140061 Всемирното Православие - ПРАВОСЛАВНОТО ЕДИНСТВО В ГЕРМАНИЯ