37292.b Всемирното Православие - УЧИТЕЛКА ПО ЗАКОН БОЖИЙ В ИСПАНИЯ БИЛА ЗАСТАВЕНА ДА МАХНЕ РАЗПЯТИЕТО ОТ УЧИЛИЩНИЯ КАБИНЕТ

Сусана Фернандес, учителка по Закон Божий в един от колежите на испанския град Сухар (исп. Z?jar), била принудена да отстрани от кабинета си Разпятието и иконата на св. Дева Мария. Двама нейни колеги, преподаватели по обществени науки, с които тя деляла кабинета, сметнали религиозните изображения за „оскърбителни”, пише Седмица.Ру, позовавайки се на Аciprensa.

Сусана Фернандес подала сигнал за преследване по религиозни причини и била длъжна да обяснява пред Комисията по образование жалбата си. Най-вече я възмутило това, че дори преподавателят по Закон Божий няма право да държи в кабинета си религиозна символика, необходима в образователния процес. Но учителката „не искала с никого да влиза в полемика и никого да обижда”, затова изнесла от кабинета Разпятието и иконата.

Епархията Гуадикс-Баса се обявила в подкрепа на Сусана Фернандес. Преподавателите по Закон Божий и учениците от колежа също смятат станалото за „несправедливост”. Сусана работи в колежа вече няколко години. Колегите й, които били „оскърбени” от присъствието на религиозна символика в кабинета, били постъпили в колежа съвсем скоро.   Изображенията на Христос и св. Дева Мария са били поставени не на обществено място, а в личното пространство на учителката, и на никого, освен на новите й колеги не пречели.

Комисията, занимаваща се с тези въпроси обаче все пак помолила да се отстранят религиозните символи от колежа. Изглежда, в Испания днес изместват вярата не само от публичните места, но и от личния живот на човека.