Mitr-Jonah Всемирното Православие -  ВЪВ ВРЪЗКА С ПОЯВИЛИТЕ СЕ СЛУХОВЕ ЗА ОТТЕГЛЯНЕТО НА МИТРОПОЛИТА НА ЦЯЛА АМЕРИКА И КАНАДА ИОНА, ПРЕДСТОЯТЕЛЯТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА В АМЕРИКА ИЗЛЕЗЕ С ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ СВОЕТО ПАСТВО

Възлюбени в Христа!

Приветствам ви в Неделята за Страшния съд, когато се готвим за Светия и Велик пост.

Днес се обръщам към вас с тъга, не поради съдържанието на моята реч, но заради характера, който трябва да й придам. Както е известно на мнозина от вас, в съотвествие с отколешна църковна традиция, според която по време на Великия пост е необходимо да се умножи молитвеното усърдие, аз, като управляващ архиерей, измолих от събратята ми от Светия Синод да ми дадат време през време на Великия пост, за да го прекарам в размисъл и духовно обновление.

Поради това, че от времето на избирането ми за митрополит работният ми график беше наситен и разписанието ми с пътуванията – сложно, това ще бъде първият продължителен отпуск за определено време. Изразявам крайната си признателност на моите братя, че удовлетвориха молбата ми и за това, че поеха допълнителното бреме на отговорността в добавка към своята и без това голяма заетост. Епископ Тихон стана наблюдаващ Средно-Западната епархия, а епископ Никон –Южната.

Аз планирах и все още възнамерявам да постъпвам така, колкото е възможно, че по време на Великия пост да бъда сред възлюбените чеда, празнувайки и провеждайки божествени служби в моята катедрала  „Св. Николай” във Вашингтон.

Поради неточно съобщение в интернет, обаче, в което се твърди, че ще ме отстраняват, че съм подал оставка, че съм изпратен на покой, по цял свят започнаха да се разпространяват слухове и причиниха много голяма тревога. Заради вас, верните чеда, съм длъжен да изясня ситуацията.

Аз оставам ваш митрополит. Аз оставам епископ на вашия диоцез. Аз съм действащият предстоятел на Православната църква в Америка. Съобщенията са неверни. Излизам само в отпуск - време за размисъл.

Помолих за време за почивка, в съответствие със светите канони, с Устава на Православната църква в Америка и благоустрояването на Църквата. Без мое знание и съгласие няма да бъдат приемани никакви важни решения. Негово Преосвещенство архиепископ Натанаил ще осъществява всекидневно ръководство заедно със служителите на Църквата.

Негово Блаженство епископ Мелхиседек беше така добър да ми предложи услугите си в качеството си на временен канцлер на Православната църква в Америка. В съответствие с устава на ПЦА, преместих официалните заседания на Светия Синод и Митрополитния Съвет, планирани за пролетта, за следпасхалното време. Членовете на Светия Синод на епископите бяха известени за това преместване.

Както Господ каза на Своите ученици, „Мир ви оставям; Моят мир ви давам... Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши” (Йоан.14,27). Аз ви обичам и ви благодаря за непрекъснатата ви подкрепа и молитви и се надявам да отбележа Великия и Свят пост с вас, когато изминем пътя към Пасхата на нашия Господ. Да забравим за това, което е било и да тръгнем за среща с идващото.