DSC08853 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО В АТИНСКИЯ ХРАМ „ЖИВОТОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК” С УЧАСТИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БПЦО”СВ. ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ” И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧНА МИСИЯ

На 8 май, Трета неделя след Паска когато църквата възпоменава жените Мироносици,а също и паметта на св. Ев. Йоан Богослов, в Атинският храм „Животоприемен източник” литургия отслужи Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция г-н Иероним  в съслужение с храмовото духовенство. 

По покана на предстоятелят на храма протопрезвитер Илия Дросинос в богослужението взе участие и предстоятелят на БПЦО ”Св.преп. Йоан Рилски” архимандрит Атанасий (Султанов) ,а на богослужението наред с вярващите гърци се помолиха и много българи членове на БПЦО.

 Поводът за посещението на Атинският архиепископ бе инициативата на църковното настоятелство на храм „Животоприемен източник”  да бъде поставена пред него паметна плоча на известният гръцки учител и общественик Георгиос Генадиос, работил малко след освобождението на Гърция от османско иго. Неговата дейност обхваща всички дялове на културно-просветния и религиозен живот на младата тогава Гръцка държава. Той дарява место в центъра на Атина, върху което днес се извисява величественият храм „Животоприемен източник” ,а след построяването му става и един от първите негови настоятели. Имено за това и църковното настоятелство на храма реши да му бъде отдадена такава почит.   

 На богослужението присъстваха кметът на община Атина г-н Георгиос Каминис, народни представители от гръцкия парламент ,представители на неправителствени организации общественици и гости. Специално по покана на отец  Илия Дросинос присъстваха временно управляващият посолството на Република България в Гърция пълномощен - министър г-н Димитър Енчев и председателят на гръцко българско сдружение за култура д-р Благородна Филевска.

В своята проповед Негово Блаженство архиепископ Иероним подчерта колко важно е да се отдава почит на заслужили хора за запазването на културното самосъзнание на даден народ и как те трябва да бъдат пример за всички , особено днес, в бурното време в което живеем.

 

 DSC08654.JPG - 52.35 Kb

 DSC08667.JPG - 61.59 Kb

 

 

 DSC08712.JPG - 64.60 Kb

 

 DSC08812 Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВО В АТИНСКИЯ ХРАМ „ЖИВОТОПРИЕМЕН ИЗТОЧНИК” С УЧАСТИЕТО НА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БПЦО”СВ. ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ” И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАТИЧНА МИСИЯ

 

 DSC08823a.jpg - 61.78 Kb

 

 DSC08847a.jpg - 67.24 Kb

 

 

 DSC08902.JPG - 63.13 Kb

 

 DSC08910.JPG - 64.38 Kb

 

 DSC08922.JPG - 70.02 Kb

 

 DSC08925.JPG - 59.88 Kb

 

 DSC08938.JPG - 53.47 Kb