39474.p Всемирното Православие - СИНОДЪТ НА ГРЪЦКАТА ЦЪРКВА СЕ ЗАСТЪПИ ЗА ПРАВОСЛАВНОТО НАСЛЕДСТВО НА ОКУПИРАНИЯ ОТ ТУРЦИТЕ СЕВЕРЕН КИПЪР

Синодът на Гръцката православна църква изпратил до Кипърската църква писмо в знак на подкрепа във връзка с неотдавнашния арест на територията Северната турска република Кипър на група депутати от Европарламента и Неаполския епископ Порфирий, които инспектирали православните храмове, съобщава Седмица Ру, с позоваване на сайта „Ромфея”.

На 12 март тази година депутатите от Европейския парламент Мария Неделчева (България), Ярослав Валенса (Полша), Елена Теохарис (Кипър), Неаполският епископ Порфирий и отец Сава били задържани от  полицията на територията на  Северната турска република Кипър във време, когато те по покана на Синода на Кипърската църква инспектирали  разположените там православни храмове. След няколко часа евродепутатите и свещенослужителите били пуснати, но те отказали да напуснат полицейския участък, докато не бъдат освободени всички придружаващи ги лица, което станало чак вечерта. 

В писмото си Синодът на Гръцката църква изразил поддръжката си на Кипърската църква в намеренията й да привлече независими експерти и евродепутати за засвидетелстване на планомерното разрушаване на православното културно наследство, което се осъществява от окупационното правителство на Северен Кипър.

Гръцката православна църква безусловно осъжда продължаващата окупация от страна на Турция на териториите на Северен Кипър и тези светотатства, които се извършват в светите църкви, в манастирите и на гробищата”, - се казва в посланието.

Синодът на Гръцката църква напомня, че в Северната част на Кипър се намират многобройни светини, например гробът на св. апостол Варнава, които сега са недостъпни за поклонниците, и обеща да се обърне към ООН, Европейския съюз и други компетентни органи с призив да се предприемат всички необходими мерки за защита на християнското наследство на окупираните територии.