DSC08267 Всемирното Православие - СТРАСТНАТА СЕДМИЦА В БПЦО  “СВ. ЙОАН РИЛСКИ” АТИНА (ОБЗОР)

Особена е мистиката на седмицата преди Възкресение Христово, особено е настроението на всяка християнска душа! Цяла седмица християнският свят живее със Страстите Христови в очакване да се изпълни обещанието- Спасителят да Възкръсне и да отвори вратите  на рая за всички паведници! Да бъде възстановена връзката на човека с Бога ! И затова вече почти 2 хилядолетия, всяка година християнският свят изживява този велик подвиг на Христа, сякаш че се случва сега! Затова и всяка година през тази седмица светът е в очакване на едно - в очакване на спасението!

 Особени са богослуженията през тази седмица, изпълнени с тъга, но и с надежда за Възкресението! През първите три дни (понеделник-сряда) църквата приканя вярващите да надникнат в своите души и ги очистят, като привежда различни примери от живота на Христа и от притчите, които Той е изказал. От четвъртък до неделя църквата живее със Страстите Христово, Неговата  смърт и погребение, слизането Му в ада,за да може накрая велегласно  да възкликне :”Христос Возкресе”!

 Тържествени бяха богослуженията и в предоставеният на българската общност храм „Преп. Йоан Рилски Чудотворец”. Бяха отслужени всяка вечер Последованията на Жениха,напомнящи на вярващите,че трябва да бъдат винаги будни, защото никой не знае ни деня, ни часа кога ще дойде Син  Человечески. На Велика сряда по установена в последните години в Гърция традиция, в ранният следобед бе отслужен маслосвет за здравето на всички. След него и Утренята на Велики четвъртък, която спомня Тайната вечеря и учредяването на най-великото тайнство Св. Евхаристия.  В раната утрин на Велики четвъртък бе отслужена Вечерня с Василиева св. Литургия.

В ранният следобед много българи и гърци се събраха в храма, за да украсят с цветя кувуклията за Велики петък. Особено интересно бе на децата  да се включат в украсата.  Точно в 19 ч. започна последованието на 12-те Евангелия. Обстановката в храма бе  мистична, а на клира велегласно пееха псалтите при храма Мелетий Велчев и Александър Ганчев и специално поканеният  за празниците Юлиян Одажиан- преподавател по църковна музика в Музикалната академия в  Пловдив. След петото евангелие, по традиция ,в средата на храма бе изнесено разпятие и всички се поклониха на страданията Христови! На края на богослужението в проповедта си предстоятелят на храма архимандрит Атанасий (Султанов) изтъкна колко важна е Голготската жертва за цялото човечество и че без нея нямаше да път на спасение. На следващия ден, Велики петък, от 8.00 ч. бяха отслужени Царски часове и Вечерня с изнасяне на плащаницата . През целия ден множество християни минаха през храма да запалят свещ и се поклонят пред  плащаницата поставена на нарочно приготвена маса (Кувуклия), символизираща Христовият гроб. По традиция, след поклонението вярващите минават и под масата за здраве.  През целят ден камбаните на всички храмове в Атина бият траурно.  

 Вечерта  в 19 ч. започна  чинът „Опело Христово” По установена вече традиция на това богослужение присъстват представители на българската дипломатична мисия и представите ли на различните български организации в Гърция. Тази година присъстваха г-н Димитър Енчев –пълномощен министър, г-н Герман Ванчев – консул; учители и ученици от българските неделни училища : „Св.св.  Кирил и Методий” към дружество „Будители”  и „Преп. Паисий Хилендарски” към Гръцко-българско сдружение за култура. Представетили на фолклорна формация „Родина” во главе с ръководителят и маестро Александър Костадинов, много български общественици и гости . В краят на богослужението, на Великото славословие, бе извършено литийно шествие по улиците на квартала „Агии Анаргири”, в който се намира българският храм. Също така се установи традиция литийно шествие от българският храм да се среща с литийно шествие от някоя друга гръцка енория. Тази година това бе енорията „Св. Козма Етолийски”  Заедно духовниците се помолиха за благото на гръцкият и български народ. Предстоятелят на храма „ Св. Козма Етолийски” архим. Тимотеос(Илиакис)  изказа желание за по-чести срещи между неговата  енория и българската. След Литийното шествие всички преминаха под светата плащаница за здраве на входа на храма. Накрая, в проповедта си архим.Атанасий подчерта ,че Христос умря и възкръсна за всички,че всички преди всичко сме Негови чада и последователи и после всичко останало. За пореден път той призова общността да бъде по - обединена и да спазва своите традиции и отстоява своята Православна вяра! 

 В ранната утрин на Велика събота бе отслужена Вечерня със св. Василиева литургия ,която по установена от Гръцката църква традиция се отслужва върху кувуклията в средата на храма,а след нея в светия олтар при пеенето на „Благообразний Йосиф” бе пренесена светата плащаница. 
Вечерта  в 23.15 започна възкресената Полунощница, в края на която бяха загасени всички светлини в храма . Със снопове от по 33 свещи донесени от светата земя- Йерусалим,; отец Атанасий прикани вярващите да приемат светлината от Незалязващата светлина. Всички пристъпиха да запалят свещите си от духовника и след това при пеенето на тропара „ Возкресение Твое Христе Спасе” се образува литийно шествате до нарочно приготвеното място където бе прочетен евангелският пасаж оповестяващ Христовото възкресение. След това бе възвестено „Слава на светата Единосъщна и неразделна Троица” и при камбанен звън бе възвестено Христовото възкресение. Тропарът „Христос Возкресе” прозвуча на български и на гръцки и на двата езика отец Атанасий поздрави присъстващите! Богослужението продължи с пеенето на възкресният канон, по време на който всички се поклониха пред светото Евангелие и се поздравиха с Христос Возкресе. След това бе отслужена празнична Златаустова св. Литургия,  на която много българи приеха свето причастие. В края на Литургията бяха осветени яйца и козунаци,които после бяха раздадени на вярващите!  На следващият ден ,в 11 ч., бе отслужено Второ възкресение за всички сънародници ,които не можаха да присъстват на възкресната служба през нощта.

 

 DSC08276.JPG - 65.71 Kb

 

 DSC08283.JPG - 66.73 Kb

 

 DSC08287.JPG - 65.38 Kb

 DSC08302.JPG - 56.13 Kb

 

 

 DSC08307.JPG - 60.94 Kb

 

 DSC08325.JPG - 56.83 Kb

 

 DSC08329.JPG - 59.37 Kb

 

 DSC08333.JPG - 43.51 Kb

 

 DSC08336.JPG - 72.42 Kb

 

 DSC08339.JPG - 73.08 Kb

 

 DSC08341.JPG - 64.82 Kb