DSC07864 Всемирното Православие - Водосвет  и беседа в  Българското неделно училище „ Преп.Паисий Хилендарски” Атина, Гърция - фоторепортаж

На 16 април т.г., по покана на временния Управителен съвет на Гръцко-българско сдружение за култура в Атина, предстоятелят на българския храм „Св. Иван Рилски” в гръцката столица архимандрит Атанасий (Султанов) отслужи водосвет в Неделно училище „Преп.Паисий Хилендарски” към Сдружението, по повод на големия християнски празник Възкресение Лазарово, познат от българската народна традиция като Лазаровден.

Отец Атанасий благослови ученици, родители и учители и изнесе кратка беседа във връзка с Великденските празници по молба на председателят на сдружението д-р Благородна Филевска. Той припомни на присъстващите значението на Страстната седмица за всеки християнин и отбеляза: „Скъпи ученици, учители, родители и гости! Предстои ни да изживеем за пореден път поривът на Иисус Христос за спасението на всички нас. Дните от тържественото му влизане в Йерусалим до кръстната му смърт и Възкресение за нас са най-светлите дни, защото се изпълнява Божието обещание за спасението на света!”

В края на беседата си отец Атанасий се обърна към децата с думите: „Мили деца, където и да сме не трябва да забравяме нашите корени. Ето, нека вземем за пример патрона на вашето училище – преп. Паисий Хилендарски – някога, преди много години, в мътното време на турското робство той разбуди българите със своята малка „История славянобългарская”. И макар да живеем няколко века след него, да не забравяме неговите завети! Да знаем и помним нашия език и нашите български празници и традиции.”

От името на църковното настоятелство, отец Атанасий дари на Неделното училище икона на преп. Паисий Хилендарски, изографисана специално за случая от старозагорската иконографка и учителка по рисуване Недялка Ямакова, която е изографисала и иконите за иконостаса в българския храм „Св. Иван Рилски” в Атина.

От името на Сдружението и на възпитаниците и учителите от Неделното училище, д-р Благородна Филевска благодари на архимандрит Атанасий за посещението му и изказа желанието на присъстващите за по-чести такива срещи. Д-р Филевска поднесе на духовника малък сувенир – малка плетена кошничка за първото Великденско яйце, изработена от Диана Андонова, майка на възпитаник на училището.

Празникът завърши с музикално поздравление от група на фолклорна формация „Родина” с ръководител маестро Александър Костадинов. Талантливите певци изпълниха няколко български лазарски песни, а в малката зала на училището се изви традиционно лазарско хоро.

 

 DSC07868.JPG - 68.07 Kb

 

 DSC07872.JPG - 71.87 Kb

 

 DSC07877.JPG - 53.94 Kb

 

 DSC07889.JPG - 70.35 Kb

 

 DSC07898.JPG - 67.57 Kb

 DSC07903.JPG - 61.55 Kb

 

 

 DSC07904.JPG - 65.77 Kb

 

 DSC07916.JPG - 69.86 Kb

 

 DSC07924.JPG - 77.84 Kb

 

 DSC07926.JPG - 60.51 Kb

 

 DSC07931.JPG - 68.13 Kb

 

 DSC08081.JPG - 63.78 Kb