41052.p Всемирното Православие - ИКОНАТА ”ВЕЛИКАТА ПОБЕДА” БЕШЕ ДОНЕСЕНА В ПЕТЕРБУРГ ОТ ОПТИНСКАТА ПУСТИНЯ

В навечерието на 66-та годишнина от победата във Великата отечествена война в Санкт-Петербург беше донесена иконата „Великата победа”. Тя е рисувана в гр. Покров от иконописеца Михаил Осипенко, по нареждане на група петербургски граждани, и е осветена в Оптинската пустиня, съобщава „Вода живая”. 

Преодолявайки близо хиляда километра, групата, съпровождаща иконата, я донесла в Казанския катедрален събор. С благословението на настоятеля прот. Павел Красносцветов, ктиторът Владимир Ридигер, трети братовчед на приснопаметния патриарх Алексий II, я внесъл в олтара. В този момент течала празничната служба и звучали думите на молитвата „Тебе благодарим”.

На иконата с размери 1м х 60 см е изобразено явяването на Пресвета Богородица на митрополита на Ливанските планини Илия. Божията Майка стои в лъчи от светлина в пещерата пред преклонилия колене владика и държи свитък с текст, който започва с думите: „Трябва да бъдат открити храмове и манастири”.

Върху лявата и дясната страна на иконата са изобразени четирима светии, чиито имена са свързани с откровението на митрополит Илия и с особеното молитвено усърдие за спасение на Русия. Това са преподобните Теодосий Черниговски и Серафим Вирицки, блажената Матрона Московска и равноапостолна Нина, царица на Грузия. Изображението е известно повече от 20 години и първоначално е било нарисувано за Оптина пустиня като едно от клеймата на Казанската икона на Божията Майка.

Независимо от 18-часовото пътуване, поклонниците, донесли иконата, изглеждали бодри. „Когато пристигнахме в Оптина, там беше истинско лято – с лалета, кокичета и разцъфнала черемуха. Излязохме на Ленинградското шосе – заваля дъжд, небето се покри с тъмни облаци. Четохме акатисти, молихме се през цялото време – и пътят се „откриваше”. Иконата беше на предната седалка. На смени я държаха две млади момчета  - Максим и Серафим” – разказва поклонничката Екатерина Павлова.

Сред молещите се бил и жителят на блокирания град  Георгий Денисов. Заедно с майка си той се евакуирал под обстрела през Пътя на живота и си спомня, че майка му, като нещо най-необходимо за спасението им, взела за из път иконата на свети Николай Чудотворец.

Иконата ще бъде носена с литийно шествие по местата на боевете. Първото молитвено шествие с нея беше извършено на 8 май по южния рубеж на Ленинградската отбрана, в района на Пулковските височини.