Представителите на БПЦ на заседанието  На 22 февруари 2011 г. поредното пето заседание на Междуправославната комисия, чиято задача е подготовката за предстоящия нов Всеправославен събор, започна своята работа след отслужването на утреня и специална молитва, в която участниците изпросиха Божието благословение за предстоящата си работа. Настоящото заседание се провежда под председателството на Пергамския митрополит Йоан (Зизюлас) от Вселенската патриаршия. Той произнесе и встъпителния доклад на срещата. 

 

От името на председателстващия и участниците в Междуправославната комисия към предстоятелите на Поместните православни църкви, които са изпратили свои представители на срещата, бяха отправени телеграми, в които изпросват тяхното молитвено застъпничество и благословение за успешно изпълнение на поставените пред комисията задачи.

 

След това последва поднасяне на приветствия от името на предстоятелите на сестрите Православни църкви. В приветствието от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, поднесено от представителя на БПЦ на заседанието - високопреосвещения Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил, се излага и основната позиция на БПЦ по разискваните въпроси за автокефалията, както и по въпроса, който предстои да бъде поставен за разглеждане - диптисите, т. е. реда по старшинство на сестрите Православни църкви. В обръщението между другото се припомня, че Българската православна църква е първородната духовна дъщеря на Константинополската патриаршия и е била призната като Патриаршия още през 927 г. и потвърдена като Патриаршия от Църковния събор в град Лампсак през 1235 година.

Предходните заседания на Междуправославната подготвителна комисия се състояха съответно през 1976, 1982, 1986 и 2009 година.

Въпросът, който бе разгледан на предходното заседание, бе за автокефалията и процедурата за нейното провъзгласяване, съдържанието на Томоса за автокефалия и начина на подписването му, както и въпроса за предоставянето на автономия.

Въпреки че тогава бяха застъпвани различни позиции, в крайна сметка е постигнато съгласие, че документът за провъзгласяване на автокефалия следва да бъде подписван от предстоятелите на всички автокефални църкви, а не само от Вселенския патриарх или от предстоятеля на Църквата-майка. Въпросът за самото съдържание на Томоса и реда, по който ще се поставят тези подписи, ще бъде разискван на настоящото пето заседание на Междуправославната подготвителна комисия.

Що се отнася до даването на автономия, то участниците в заседанието единодушно стоят на позицията, че всяка автокефална Църква е в правото си самостоятелно да решава въпроса за предоставяне на автономия на някоя част от своя диоцез, като се задължава да уведоми за това останалите сестри Православни църкви.