37495.p.jpg?0 Всемирното Православие - ПРОВЕДЕ СЕ XI ИЗПИТНА ИЗЛОЖБА НА БРЮКСЕЛСКАТА АКАДЕМИЯ ПО ИКОНОПИС

Брюксел

На 29 и 30 януари 2011 г. се проведе XI изпитна изложба на Брюкселската академия по иконопис. Както винаги, в събота преди обяд творбите, рисувани през семестъра от учащи се в различни курсове, бяха разгледани и обсъдени, съобщава сайта на Брюкселската епархия към Руската православна църква..

Следобед учащите се и гостите на изложбата (в т.ч. неотдавнашни випускници на Академията) присъстваха на поредната лекция по история на църковното изкуство. Този път темата й беше храмовите стенописи в източните покрайнини на Византийската империя.  

Денят завърши с неголям семинар по критика. За свободно дискусионно обсъждане на учащите се беше предложена видеопоредица – творби на студенти и випускници от иконописните школи в Русия и Украйна. С жив интерес брюкселските студенти се запознаха с творчеството на източните си колеги, намирайки в техните работи същите тези трудности, с които са се сблъсквали самите те, и същите грешки, които и те не са могли да избегнат. В бъдеще възнамеряваме да продължим  обмяната на опит, станала възможна в резултат на заздравените връзки на Брюкселската академия с иконописните школи в Русия.  

В неделя, 30 януари, изложбата беше открита за посетители през целия ден.