staikos Всемирното Православие - ПОЧИНА АВСТРИЙСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МИХАИЛ

В ранната утрин на 19 октомври от този свят си отиде Негово Високопреосвещенство митрополита на Австрия Михаил (Стайкос). За всички,които го познаваха загубата е голяма,защото дядо Михаил беше наистина оправдаваше думата архиерей – строг към себе си,но благ към своето паство. Неговото благост и жизненост удивяваха всички. В последните няколко месеца митрополит Михаил мъжествено се бори с най-опасната болест - ракът и със силна вяра в Спасителя понасяше всичките изпитания.

 Митрополит Михаил (Стайкос) е роден през 1946 година в Атина. През 1964 г. завършва една от най- известните атински гимназии Леондиос, след което заминава да следва във Виена, къде се запознава със своят бъдещ духовен наставник - тогавашният митрополит на Австрия Хризостом (Цитер) .Завършва немска филология и философия във Виенският университет, а по-късно и богословие в Пастирски отдел на богословският факултет при Солунският университет. От 1965 г. е секретар на Австрийска митрополия и редактор на изданието „Сеяч”. Поостриган в монашество на 20 ноември 1977г., на 21 ръкоположен за дякон,на 22 за презвитер и възведен в архимандритско достойнство от митрополита на Австрия Хризостом. Назначен за протосингел на Австрийска митрополия,  предстоятел на историческите православни виенски храмове Свети Георги и Света Троица и директор на гръцкото училище във Виена.

 На 5 ноември 1985г. ,по настояване на митрополит Хризостом е исбран с вишегласие от Св. Синод на Вселенска патриаршия за епископ с титлата Христуполски и назначен за викарий на Австрийска митрополия. На 5 ноември 1991г., след оттеглянето на митрополит Хризостом е избран с пълно мнозинство за Австрийски митрополит. Като такъв той развива всестранна дейност . По негово настояване православието е признато за едно от традиционните вероизповедания в Австрия. По покана от ръководството на Виенският университет, митрополит Михаил е лектор в философският и римокатолическият богословски факултети по православно богословие и новогръцки език. Той бе известен и с подкрепата си към всички православни, независимо към коя поместна православна църква принадлежат.

  Нека вечна и блажена бъде паметта му!