49308.p Всемирното Православие - ПАКИСТАНСКИТЕ УЧИЛИЩА СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В РАЗСАДНИЦИ НА РЕЛИГИОЗНА НЕТЪРПИМОСТ

Пакистан, щата Пенджаб. Християнски семейства протестират против обвинения в богохулство.

Юни 2011 г.

Американската Комисия за международна религиозна свобода обяви, че „в Пакистан училищата често служат за инкубатори на социална нетърпимост, особено по отношение на религиозните малцинства, което се отразява силно негативно върху религиозната свобода и безопасност, съобщава Седмица.RU.

 

„В държавните училища на Пакистан всички деца, независимо от тяхната вяра, са принудени да учат по учебници, които често са с ярко изразена ислямска ориентация и често дори не споменават за религиозните малцинства в Пакистан или се отзовават по унизителен начин за тях”, - заявиха Леонард Лео (Leonard Leo) и Елизабет Продрому (Elizabeth Prodromou), председател и зам. председател на комисията.

В комисията отбелязват, че на немюсюлманите в Пакистан на теория е разрешено да изучават алтернативни предмети, но на практика това е почти неосъществимо. Учителите обикновено се изказват рязко негативно за християните, евреите и представителите на други религии и насаждат у учениците си неприязън към немюсюлманите, се казва в становището на комисията.

Священнкът доминиканец Джеймс Ханан (James Channan), който служи в Лахор, нарече „абсолютно достоверни” резултатите от отчета на американската комисия.

През последните години в страната постепенно се извършва талибанизация, от която губят малцинствата и непосредствено демокрацията”, – каза католическият свещеник. „В учебниците, използвани в държавните училища за подклаждане на нетърпимост, директно е казано, че ислямът е религията, превъзхождаща всички други, за които се говори в отрицателен смисъл”, – отбелязва доминиканецът.

„Ние сме много загрижени от такъв подход: тези идеи, пропагандирани от началните училища до университета под формата на така наречените „ислямски изследвания”, дезориентират младите хора и манипулират техния ум”.

Една от илюстрациите към казаното може да бъде епизодът, станал през това лято недалече от град Аривфал, щата Ханевал, започнал с това, че осемгодишно момче християнче било обкръжено на пазара от свои връстници, искащи да прочете сура от Корана и да се откаже от вероизповеданието си, приемайки исляма. За момчето се застъпил чичо му, който отвел детето вкъщи, но мюсюлманчетата изтичали от пазара в медреса (ислямско верско училище- б.пр.), където разказали за случилото се, след което от високоговорителите на учебното заведение се раздал призив да се накажат „богохулниците”. В резултат 10 християнски семейства били принудени да бягат от домовете си, опасявайки се от преследвания.

Коментирайки за AsiaNews тези събития, жителят на окръг Ханевал католическият свещеник Руфин Джон (Rufin John) нарекъл случилото се „обичайна практика”: „Това е обичайна практика в региона. Много от случаите на принудително преминаване в исляма просто не се разгласяват. В много училища всички ученици са задължени да четат Корана, това е включено в програмата и е задължително за децата от всички вероизповедания. Ако децата немюсюлмани отказват да го четат, са подложени на насилие или биват изхвърляни от училищата".