48828.p Всемирното Православие - ПОЯСЪТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА БЕШЕ ДОНЕСЕН В СИБИР На светинята се поклониха свещеници от епархията, монаси и миряни на различна възраст и с различни професии. Сред тях имаше и тежкоболни, съпровождани от техни близки. За да се докоснат до Пояса, в града пристигнаха поклонници от Красноярска, Кемеровска, Абаканска и Кизилска епархия, съобщава прес-службата на Красноярска епархия.


 

Вчера през деня от аерогара Емеляново, където светинята беше посрещната от Красноярския и Ачински митрополит Пантелеймон и представители на градската власт, Поясът беше занесен в храма на св. Йоан Предтеча. Оттук по улиците на Красноярск към Покровския катедрален събор тръгна двайсетхилядно литийно шествие, възглавявано от владика Пантелеймон и братя от Ватопедския манастир.

„Богородица сама посети Красноярск, избирайки вашия град, за да бъде близо до вас. Вие сте винаги в нашите сърца, Света Гора Атон е винаги с вас, независимо от далечното разстояние и от това, че ние рядко напускаме манастира. Молитвата и Божествената литургия обединяват всички православни, за да чувстваме, че всички ние сме братя и като че отдавна вече се познаваме един друг. Пред Господ, пред благодатта на Светия Дух, която ни обединява, ние сме едно цяло. Нека благодатта на Пресвета Богородица да освети всички вас и да ви насочи към покаяние, чрез което се спасяват душите ни. Благодарността към Пресвета Богородица за това, че е посетила вашия град, ще се изрази в спазването на Христовите заповеди”, - каза йеромонах Киприян в обръщението си от името на братята на Ватопедския манастир, съпровождащи великата светиня.

48915.p Всемирното Православие - ПОЯСЪТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА БЕШЕ ДОНЕСЕН В СИБИР

48831.p Всемирното Православие - ПОЯСЪТ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА БЕШЕ ДОНЕСЕН В СИБИР

Междувременно през нощта опашката пред Покровския събор, където вечерта беше донесена светинята, нарасна неколкократно, съобщава KP.RU Красноярск. От полунощ недалеч от катедралата бяха монтирани палатки, където за подкрепа на нуждаещите се се раздаваха безплатно чай, хляб и сладкиши. В раздаването се включиха доброволци, помагаха им войници от военните части. Беше издигнат и голям брезентов павилион, където хората идваха да се постоплят или да си починат.


1. 1. Литийното шествие. По официални данни в него са участвали не по-малко от 20 000 души. Сн.: Максим Бурнишев

2. Хората са готови да чакат на опашка и денем, и нощем

3. Войник, раздаващ безплатен чай и храна. Сн.: Мария Ананова за KP.RU