DSC03546 Всемирното Православие - ЧЕСТВАНЕ НА НЕДЕЛЯ ПРАВОСЛАВНА И НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА Р. БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ В БПЦО „СВ. ПРЕП. ЙОАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ” - АТИНА

Особено бе настроението в Атина във ведрата мартенска утрин на 4 март. Камбаните на всички храмове бият тържествено и призоват вярващите за молитва. Неделя Православна е. Вярващите, празнично облечени, бързат към своите енорийски храмове, за да участват в Тържеството на Православието.

Особена е и обстановката в предоставения на българската общност в Атина храм „Преп. Йоан Рилски”. Решено бе  на Неделя Православна, да бъде отбелязан и националния празник на Р. България 3-ти март – съвместно с българската дипломатическа мисля в Атина.

Денят започна с празнична утреня и света Василиева литургия, отслужена от предстоятеля на храма архимандрит Атанасий (Султанов). На клира пяха богословите Мелетий Велчев, Бойко Йорданов и Петър Айлъков. В този ден доста българи пристъпиха към светата чаша, надлежно приготвили се с пост и молитва и изповед.

На богослужението се помолиха пълномощен министър Валентина Таскова – временно управляваща Българското посолство в Гърция, втори секретар Герман Ванчев – консул, д-р Благородна Филевска – председател на дружество „Гръцко-българско сдружение за култура”, много членове на дружеството, учители и ученици от Неделно училище „Преподобни Паисий Хилендарски” към същото дружеството, както и техните семейства, ръководителят на фолклорна формация „Родина” маестро Александър Костадинов и членовете на формацията, която от месец септември е колективен член на „Гръцко-българско сдружение за култура”, а също така и много българи, живеещи и работещи в гръцката столица. Въпреки поканата отправена от българската дипломатическа мисия и църковното настоятелство другите български дружества и неделни училища не уважиха празника с присъствие.

След светата литургия бе отслужен полагащият се на Неделя Православна молебен, а после бе проведено и литийно шествие около храма, на което вярващите (възрастни и деца) носеха в ръцете си икони и така си спомниха за поклонението пред честните икони от блажената царица Теодора през 8-ми век и тържеството на Православието. След литийното шествие беше отслужен помен за всички загинали за вярата и освобождението на България от османско владичество.

В своето слово архимандрит Атанасий подчерта важността на Православието за българския народ: „Думите на Търновския митрополит Климент (Друмев) – има ли Православие има и България, звучат особено актуално днес, когато църквата отново е нападана и когато разни подкупни елементи отново се опитват да заблудят народа ни, да го отдалечат от изконните му традиции и да разклатят вярата му – вярата, за която неговите деди проляха кръвта си.” Отецът с болка спомена още, че мечтата му е била тази година всички българи, сдружения и училища в Атина да празнуват заедно националния празник, което обаче отново не се е получило – явно поради нежелание да се превъзмогнат отделни личностни интереси. За сетен път той призова българите да загърбят своето лично „Аз” и да заработят за общото благо, а също така отправи и призив към всички да помогнат според възможността си за основния ремонт, от който храмът спешно се нуждае.

Последва тържествена програма на учениците от Неделно училище „Преподобни Паисий Хилендарски” под ръководството на учителките г-жа Пенка Хайдарлиева и г-жа Цветослава Вълкова. Прозвучаха знаменити стихотворения и песни, които пренесоха всички във времето на освободителното движение, а г-жа Вълкова зарадва присъстващите и с изящно изпълнение на Вазовото стихотворение „Опълченците на Шипка”. След това фолклорна формация „Родина” поздрави всички с песни, свързани с националноосвободителната епопея. Особено впечатление направи изпълнението на народната песен „Рипни Калинке” от четиригодишната Ирини Тепавичарова. В краткото си приветствие към присъстващите маестро Ал. Костадинов подчерта, че ако нямаше Освобождение нямаше да можем да пеем такива хубави песни така свободно.

С просълзени очи към учениците се обърна баба Радка. „Скъпи деца, вие отново ме накарахте да се чувствам горда българка, макар и далеч от България!”, каза тя.

Накрая г-жа Пенка Хайдарлиева изказа благодарност на българската дипломатична мисия, на църковното настоятелство и на всички, спомогнали за благото на училището. Отец Атанасий благодари още веднъж на всички и им пожела крепко здраве и леки пости.

Всички присъстващи си тръгнаха с приповдигнато чувство на национална гордост.

 

 DSC03395.JPG - 65.34 Kb

 DSC03401 (1).JPG - 54.72 Kb

 DSC03410.JPG - 79.44 Kb

DSC03422.JPG - 82.87 Kb

 DSC03426.JPG - 69.19 Kb

 

 DSC03436 (1).JPG - 64.98 Kb

DSC03440.JPG - 71.23 Kb

 DSC03442.jpg - 49.10 Kb

 DSC03450.jpg - 59.51 Kb

 DSC03457.JPG - 70.97 Kb

 DSC03459.JPG - 67.78 Kb

 DSC03475.JPG - 73.48 Kb

 DSC03488.JPG - 71.06 Kb

 DSC03496.JPG - 57.84 Kb

 DSC03564.JPG - 79.46 Kb

 DSC03553.JPG - 75.82 Kb