56972.p Всемирното Православие - БЛАГОДАТНИЯТ ОГЪН СЛЕЗЕ В ИЕРУСАЛИМ Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен в Иерусалим, предаде РИА Новости.

Всички свещи и кандила в храма бяха предварително изгасени. Огънят се появи по молитвите за изпращане на чудото на Иерусалимския Патриарх Теофил III и хилядите поклонници, изпълнили на Велика Събота, в навечерието на Пасха, храма на Гроба Господен, площада пред него и близките улици.

Както и в предишни години, огънят се появи в Кувуклията – параклиса вътре в храма на Гроба Господен, над каменното ложе, на което на Велика Събота се е намирало погребаното Христово Тяло. Именно там по вековен ритуал православният патриарх се моли за снизхождането на Благодатния огън. Съгласно древен церемониал, преди да влезе в Кувуклията одеждата на Патриарх Теофил III и самия параклис се проверяват щателно за наличие на средства за изкуствено получаване на огън.

Веднага щом очакваното всяка година в навечерието на Пасха чудо се случи, Иерусалимският патриарх предаде огънят на множеството вярващи пред Кувуклията.

Иерусалим, 14 април 2012 г.

сн. Abir Sultan/EPA