Православието в Африка

DAsoV0_5c5aceb291e996_24300789-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Православието в Африка Масовото кръщение се състоя в танзанийския град Кимамба, в православния храм „Св. Георги Победоносец“, построен от гърците през 1952 г.

520 местни жители на Танзания приеха тайнството Кръщение и станаха членове на Православната Църква. В същия ден те пристъпиха и към тайнството Причастие, а на следващия ден няколко двойки се венчаха, съобщава Romfea.gr.

1Feodor2Kenia.jpg.300x-x345 Всемирното Православие - Православието в Африка Александрийският патриарх Теодор II

В понеделник, 20 август 2018 г., Александрийският и на цяла Африка патриарх Теодор II посети епархията на Ньери и Кенийските планини. Предстоятелят на Александрийската православна църква оглави чина на благословение на Духовния център „Св. Антоний“ и положи основния камък за бъдещата Духовна семинария на това място, посветена също на св. Антоний Велики.

Hfy2_1 Всемирното Православие - Православието в Африка В египетската пустиня, сред планините, в близост до Червено море, на няколко километра от морския бряг, се намира манастирът на преп. Антоний Велики, основан в IV в. на мястото, където преподобният е живял четиридесет и четири години. Основател на монашеството, един от най-почитаните светии на Православната Църква, преподобният е живял тук, в пещерата Ал Колзам от 321 г. до кончината си в 356 г.

В началото на октомври журналистът от списание «Тома» Денис Маханко беше една седмица в Африка. Той беше поканен от отец Филип Гатари, настоятел на православен храм в най-бедния район в Кении — Ниери. Денис е успял да участва в живота на кенийската епархия,  а също и да участва в литургията на Възкресение Христово.

Из глава 11 от Послание на свети апостол Павел до евреите:

17. С вяра Авраам, бидейки изкушаван, принесе в жертва Исаака; и тоя, който бе получил обещанията, принесе единородния си,
18. за когото му бе казано: "от Исаака потомство ще се назове с твое име";
19. защото той мислеше, че Бог е силен и от мъртви да възкреси Исаака, поради което го и прие назад като предобраз на възкресението.
20. С вяра Исаак благослови Иакова и Исава за онова, що имаше да стане.
21. С вяра Иаков на умиране благослови всекиго от синовете на Иосифа и "се поклони на върха на жезъла му".
22. С вяра Иосиф на умиране спомена за излизането на синовете Израилеви от Египет и поръча за костите си.
23. С вяра Моисей, след като се роди, три месеца биде скриван от родителите си, защото видяха, че детето е хубаво, и се не уплашиха от царската заповед.

27. С вяра той напусна Египет, без да се уплаши от царския гняв, защото утрая, като да виждаше Невидимия.
28. С вяра той извърши Пасха и поръсването с кръв, та изтребителят на първородните да се не докосва до тях.
29. С вяра евреите преминаха като по суша Червено море, което и египтяни се опитаха да преминат, но се издавиха.
30. Чрез вяра паднаха стените иерихонски, след като бяха заобиколени през седем дни.
31. С вяра блудницата Раав не загина заедно с неверниците, като прие благосклонно съгледвачите (и ги изпроводи по друг път).
(Евр. 11:17-23:27-31). 

Из глави 9 и 10 от Свето Евангелие от  Марко:

42. А който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре, ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.
43. И ако те съблазнява ръката ти, отсечи я: по-добре е за тебе без ръка да влезеш в живота, отколкото да имаш две ръце, и да отидеш в геената, в неугасимия огън,
44. дето червеят им не умира, и огънят не угасва.
45. И ако те съблазнява ногата ти, отсечи я: по-добре е за тебе хром да влезеш в живота, отколкото да имаш две нозе, и да бъдеш хвърлен в геената, в неугасимия огън,
46. дето червеят им не умира, и огънят не угасва.
47. И ако те съблазнява окото ти, извади го; по-добре е за тебе с едно око да влезеш в царството Божие, отколкото да имаш две очи, и да бъдеш хвърлен в огнената геена,
48. дето червеят им не умира, и огънят не угасва.
49. Защото всеки с огън ще се осоли, и всяка жертва със сол ще се осоли.
50. Добро нещо е солта; но, ако солта стане безсолна, с какво ще я подправите? Имайте в себе си сол, и мир имайте помежду си.

1. Като стана оттам, дохожда в пределите Иудейски през отвъдната страна Иорданска. И народът пак се стичаше при Него; и по обичая Си Той пак ги поучаваше.
(Ев. Марк. 9:42-10:1). 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре