Новини от света

20230514_1336321 Новини - СвятПреди близо три години беше извършен чинът на малкото освещение на издигнатия в южната част на Варшава православен храм „Света София – Премъдрост Божия“. Това е първият православен храм в полската столица от 100 години насам. Църквата е построена с даренията на енориаши. Тогава оставаше да бъде завършено едно от крилата, да се поставят вратите, да се изографиса и да бъдат монтирани двете камбани. 

parintele-iulian-prodromitul-a-trecut-la-domnul.jpg Новини - СвятВ петък, 10 март 2023 г., на 97-годишна възраст се престави в Господа йеросхимонах Иулиан (Лазар) от румънския скит „Св. Йоан Предтеча Продром“ на Света Гора Атон.

Както отбелязва новинарската агенция на Румънската патриаршия “Basilica”:„Мнозина румънски и други монаси, както и миряни, които пристигаха на Атон, намираха в лицето на отец Иулиан изпълнен с любов духовник, от какъвто се нуждае всяка душа по своя път към Царството небесно“.

Coat_of_arms_of_the_Macedonian_Orthodox_Church Новини - СвятНа свое заседание в средата на февруари 2023 г. Св. Синод на Грузинската православна църква взе решение: „Да влезе в евхаристийно общение с Православната църква в Северна Македония, възглавявана от Негово Блаженство архиепископ Стефан“.

Така Грузинската Църква стана десетата поместна Православна църква, която официално реши да влезе в евхаристийно общение със Северно-Македонската православна църква, след като на 5 юни 2022 г. Сръбският патриарх Порфирий връчи на главата Северно-Македонската църква архиепископ Стефан Томос за автокефалия. С това беше преодолян 55-годишният разкол (1967-2022 г.).

images?q=tbn:ANd9GcTzslR6BVW5wTUKiXIsT-80T_JXMYMHr0rOpQ&usqp=CAU Новини - СвятНа 23 декември 1977 г. на Дванадесетия църковен събор, състоял се в Сионската катедрала, тогавашният 44-годишен митрополит на Цхум-Абхазия е единогласно избран за Католикос-Патриарх на цяла Грузия. Интронизацията на пастиря на Грузинската православна апостолска църква Илия II е на 25 декември същата година в Мцхетския кафедрален храм на Светицховели.

Patriarh irinej ierusalimski

Днес, вторник, 10 януари 2023 г., след дълго боледуване се престави в Господа Негово светейшество Йерусалимският патриарх Ириней.

Новината за неговото успение бе съобщена от о. Тимотей Илиакис.

Патриарх Ириней, в света Емануил Скопелитис, е роден на 17 април 1939 г. в Самос.

1958 г. приема монашески постриг с името Ириней в чест на свещеномъченик Ириней, епископ Лионски.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре