Новини от Света

 

В САЩ след продължително боледуване почина архимандрит Ефрем (Мораитис).

На 8 декември 2019 г., в 7 часа сутринта европейско време се престави прeд Господа старецът Ефрем Аризонски (Йоанис Мораитис), свещенослужител на Американската архиепископия на Вселенската патриаршия, съобщава "Orthodoxia news agency".

Св. Синод на Украинската православна църква на заседанието си от 3 април 2019 г. обсъди ситуацията в църковния живот в Украйна и във всемирното Православие, след антиканоничното предоставяне на Вселенската Патриаршия на Томос за автокефалия на новосъздадената „Православна църква на Украйна“, и заявява следното:

    1. Констатираме, че идеята за преодоляване на църковния разкол в Украйна чрез предоставяне на Томос за автокефалия на неканоничните църковни групировки (УПЦ КП и УАПЦ) се е оказала погрешна.

Създаването на Украинска автокефалия трябва да бъде съгласувано с всички поместни православни църкви, се казва в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква.

Полската православна църква настоява, че УПЦ КП не може да получи автокефалност без консултации с поместните православни църкви. Това се посочва и в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква Йежи Дорошкевич, получено в РБК на 13 септември.

В Япония планират да построят православен манастир в чест на св. равноапостолен Николай Японски. 

През юни 2018 г. с благословението на Токийския архиепископ и митрополит на цяла Япония Даниил беше закупена земя за дългоочаквания мъжки манастир на Японската православна църква.

По време на Архиерейския събор в московския храм „Христос Спасител“ Банченският архиепископ Лонгин, викарий на Черновицка епархия, се обърна към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с призив да изведе Руската православна църква от Световния съвет на църквите, да не признава Критския събор за православен, да опровергае филма „Матилда“, както и да анулира декларацията, приета на срещата с Римския папа в Хавана, предаде кореспондент на Фронт Нюз Интернационал.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре