uk Всемирното Православие - В УКРАИНСКИТЕ ЗАТВОРИ ЗАПОЧНА ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ С ЧАСТИЦА ОТ КРЪСТА ГОСПОДЕН И МОЩИТЕ НА СВЕТИТЕ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА Както съобщава Патриархия.ru, позовавайки се на сайта на Украинската православна църква, Украинският митрополит Владимир е приел ръководители на украинската Държавна служба, отговаряща за затворите, начело с генерал-лейтенант А.В. Лисицков. Митрополитът е изразил надежда сътрудничеството в сферата на духовното обгрижване на хората, намиращи се в местата за лишаване от свобода, да се развива възходящо.

Митрополитът е бил информиран за състоянието на духовно-пастирската работа в местата за изпълнение на наказанията, както и за последните осветени храмове и параклиси при изправителните домове.

От 1 октомври започна Всеукраинско литийно шествие в затворите и изправителните домове с частица от Честния и Животворящ Кръст Господен и с мощите на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

Организатори на шествието, което ще продължи до 15 ноември, са Синодалният отдел на Украинската православна църква (УПЦ) по делата на пастирската опека на наказателните учреждения, заедно с Държавната служба на Украйна, отговаряща за изправителните домове и затворите. С подкрепата си участват благотворителният фонд на УПЦ ата система УПЦ „Св. Йоан Милостиви” и Спасо-Преображенското братство.