82051.p Всемирното Православие - ЧИСТАЧ ВЪВ ФАБРИКА ПОПАДНА В СПИСЪКА НА НАЙ-КРУПНИТЕ АЗИАТСКИ БЛАГОТВОРИТЕЛИ Фабричният метач Чао Вен Чен попадна в списъка на 48 азиатски герои-филантропи, съставен от сп. „Форбс” (Forbes). През нощта той ровел в кофите за боклук и така дарил десетки хиляди долара за благотворителност, пише сайтът Милосердие.RU , цитирайки Focus Taiwan.

135 000 американски долара е дарил на различни благотворителни организации 68-годишният Чао Вен Чен – фабричният чистач от гр. Тайчжун в Тайван. Самият той е израснал в нищета в осемчленно семейство, а когато пораснал, си обещал, че ще помага на нуждаещите се деца.

След като навършил 35 г., вече баща на пет деца, той започнал да изпълнява обещанието си. Заплата си на чистач в металообработващата фабрика Та-Йи - по-малко от 670 долара, той започнал да дава за благотворителни цели: за детски домове, за Тайванския фонд за семействата и децата (Taiwan Fund for Children & Families), за фондациите World Vision Taiwan и Tzu Chi Foundation.

Чао казва, че помага на ближните, без да търси похвала, просто му е мъчно да гледа как хората мизеруват. „Никога не се уморявам от работа. Грижата за другите ме успокоява, - казва той. - Всичко, което ми е необходимо в замяна, е да знам, че децата, на които помагам, растат и се учат в нормални условия”.

Жената на Чао, с която са заедно вече 43 години, горещо подкрепя мъжа си. „Нямаме нужда от много пари, - казва Си Мей Юй. – Големият ни син е на 40 г., а едно от децата ни работи като учител. Живеем скромно, имаме достатъчно пари за другите. Мъжът ми е щастлив, за какво повече може да мечтае човек?”

Как е успял да дари 135 000 долара? „Разбира се, ровенето в боклука не носи много пари, но аз старателно пазя всяко пени. Така капка по капка се събира прилична сума”.