82371.p Всемирното Православие - СХИИГУМЕНИЯ СОФИЯ (ГРИНЕВА, †1941) БЕШЕ КАНОНИЗИРАНА В ЛИКА НА МЕСТНОПОЧИТАНИТЕ СВЕТИИ В КИЕВ По информация на Патриархия.ru, на 21 октомври 2012 г. след Божествената литургия в храма „Св. Николай” на Покровския девически манастир в Киев, оглавена от Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир, се е състоял чинът на прославление на схиигумения София (Гринева, †1941). в лика на местопочитаните светии на Киевска епархия.

В обращение към паството митрополит Владимир пожелал по молитвите на майка София Господ да укрепи силите на всекиго и да изпрати всичко необходимо за Божия прослава.

***

Решението за канонизацията на схиигумения София (Гринева) като една от почитаните в пределите на Киевска епархия светии беше прието на последното заседание на Св. Синод на Украинската православна църква на 25 август в Киево-Печорската лавра.

Паметта на схиигумения София – основателка на обителта в чест на иконата на Божията Майка «Утешение и отрада» в Калужска губерния и настоятелка на Киевския Покровски манастир, ще се отбелязва в деня на нейната кончина - 24 март / 4 април и в деня на откриването на мощите й - 28 април / 11 май.