114633.p.jpg?0 Всемирното Православие - СВЕЩЕНИЯТ КИНОТИС НА СВЕТА ГОРА (АТОН) ПОДКРЕПЯ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ В СИРИЯ  На снимката: Атонски монаси

Свещеният Кинотис на Света Гора, Атон, отправи послание до Антиохийския патриарх Иоан X, публикувано на сайта Agionoros.ru, в което се изразява подкрепа на всички подложени на гонение свещенослужители и миряни:

„Обръщаме се към Ваше възлюблено Блаженство с желание да бъдете утешен и укрепен в убеждението, че скърбите и гоненията, на които се подлагате за Христа, ще бъдат щедро възнаградени от Справедливия Съдия Господ в часа, когато Той ще въздаде всекиму според делата.

 

Като ги претърпявате с търпение и благодарение, „като истински пастиреначалник, Вие ще приемете неувяхващия венец на славата”, защото е вярно словото, изречено чрез устата на Апостола: "ако с Него сме умрели, с Него ще и оживеем. Ако търпим, с Него ще и царуваме” (2 Тим. 2: 11-12). Така и Вие ще останете достоен за подражание с примера на предаността и самопожертвователността Ви за свещенослужителите и народа на древната Антиохийска Патриаршия и цялата Църква”.

Като Ви поменаваме топло пред нашата икона покровителка „Достойно есть”, се молим Пазителката на Света Гора да даде благоприятен изход от настоящото тежко изпитание и да Ви утеши със Своята Богомайчинска благодат, закриляйки всички под Своя омофор, и да дарува така желания мир и единство на възлюбения народ на богоспасяемата древна Антиохийска патриаршия”.

Атонските монаси се надяват „празникът на светоносното Възкресение на нашия Господ Иисус Христос да стане радостно предизвестие за освобождаването на отвлечените митрополити”.