%D0%A1%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%80-%D0%A3%D0%9F%D0%A6-7 Всемирното Православие - УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПРЕКЪСНА ЕВХАРИСТИЙНОТО СИ ОБЩЕНИЕ С ВСЕЛЕНСКАТА ПАТРИАРШИЯ (ПОСТАНОВЛЕНИЕ НА СЪБОРА НА ЕПИСКОПИТЕ НА УПЦ ОТ 13.11.2018) Съборът на епископите на Украинската православна църква, който се събра в Свято-Успенската Киево-Печерска лавра на 13 ноември 2018 г., като изслуша Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий за предизвикателствата, възникнали в последно време пред Украинската православна църква, прие следното постановление:

 1. Украинската православна църква, която е канонична и призната от поместните Православни църкви, извършвайки своето служение на Бога и на народа на Украйна, принципно подкрепя независимостта и териториалната цялост на Украйна. Украинската православна църква присъства във всички райони на Украйна и обединява както контролираните, така и неконтролираните от украинската власт територии, преживявайки заедно със своя народ всички радости и страдания.
 2. Украинската православна църква притежава всички права на независимост и самостоятелност, които днес са необходими за плодотворно служение на Бога и народа на Украйна.
 3. Украинската православна църква винаги последователно се е застъпвала за изцеление на разкола, за възстановяване на църковното единство, тоест за единна Църква. Но възстановяваването на единството на украинското православие не трябва да означава превръщането на Църквата в елемент от политиката или пропагандата, доколкото това противоречи на природата на Църквата. Убедени сме, че преодоляването на църковното разделение трябва да става без намесата на държавните, политическите и други външни сили.
 4. Съборът на епископите се противопоставя срещу всеки опит да се промени названието на Украинската православна църква, за което вече декларират първите лица на държавата, и срещу други проявления на дискриминация на вярващите от Украинската православна църква на законодателно равнище. В случай, че бъдат приети съответни законопроекти от Върходната Рада на Украйна, Украинската православна църква ще защити правата си с всички законни средства, които да предвидени в „Основи на социалната концепция на Украинската православна църква“, законодателството на Украйна и Европейската конвенция по правата на човека.
 5. Съборът на епископите на Украинската православна църква смята, че решенията на Свещения Синод на Вселенската Патриаршия от 11 октомври 2018 г. относно украинския църковен въпрос са недействителни и такива, които нямат никаква канонична сила. Присъствието на Вселенската Патриаршия на територията на Украйна е следствие от спекулативно тълкуване на църковната история. А решението за сваляне на анатемите и другите църковни забрани от лидерите на разкола и признанието за действителни на псевдохиротониите, извършени от тях по времето, когато са пребивавали в разкол, е следствие от изопачено тълкуване на православните канони. Историята на Православната църква не познава случай на преодоляване на разкола по пътя на неговото просто легализиране. Приемайки такива антиканонични решения, признавайки като съществуващо достойнството на разколниците, Вселенската Патриаршия, съгласно църковните правила, сама пое пътя на разкола. Във връзка с това евхаристийното общение на Украинската православна църква с Вселенската Патриаршия в настояще време е невъзможно и се прекъсва.
 6. Смятаме за недопустими незаконната намеса на Вселенската Патриаршия във вътрешните дела на друга поместна Църква и опитите украинският църковен въпрос да се решава с участието на държавната власт и разколниците, игнорирайки гласа на каноничната Украинска православна църква. Вместо това със съжаление констатираме, че стотиците хиляди обръщения на вярващите от нашата Църква към патриарх Вартоломей с призив да не бъде узаконяван разколът под предлог, че се създава автокефалия, така и не бяха взети под внимание.
 7. Съборът на епископите отбелязва, че процесът за предоставяне на т.нар. Томос за автокефалия е изкуствен, наложен отвън, не отразява вътрешната църковна необходимост, няма да принесе за реалното църковно единство, ще задълбочи разделението и ще усили конфликтите сред народа на Украйна. При тези условия участието на епископата, духовенството и миряните на Украинската православна църква в тези процеси се смятат за невъзможни.
 8. Украинската православна църква се придържа принципно към каноничния подход за преодоляване на църковното разделение. В основата на този подход лежи необходимостта от покаяние на тези, които се връщат от разкола. Вратите на Църквата никога не са се затваряли през онези, който искат да бъдат духовно съвършени православни християни.
 9. Съборът на епископите констатира, че незаконните действия на Вселенската Патрирашия ще доведат до дълбока църковна криза както в Украйна, така и във всемирното Православие. Молим се гласът на многомилионното паство на Украинската православна църква да бъде чут, а действията, извършени до този момент от Вселенската Патираршия, да бъдат коригирани.
 1. Съборът на епископите призовава Вселенската Патриаршия към диалог с Украинската православна църква,с братското участие на всички поместни Православни църкви, с цел съборно решение на този проблем.
 1. Съборът на епископите моли Предстоятеля на Украинската православна църква Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий да се обърне към Предстоятелите на поместните Православни църки по повод кризисната ситуация в църковния живот на Украйна в резултат на незаконната намеса на Вселенската Патриаршия.
 2. Съборът на епископите призовава всички чеда на Украинската православна църква да усилят молитвите си, да съхранят единството между себе си и верността си към Светата Христова Църква и да не се боят от възможните изпитания, помнейки думите на Господа и наш Спасител Иисус Христос: „Дерзайте, Аз победих света“ оан . 16:33).

Киев, 13 ноември 2018 година

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.