z24177386V,10-08-2016--Suprasl--metropolita-Warszawy-i-calej- Всемирното Православие - ПОЛСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ЗАБРАНИ ДА СЕ ВЛИЗА В КОНТАКТ С КИЕВСКИТЕ САМОЗВАНЦИСлед състоялия се събор на епископите Полската автокефална православна църква излезе със съобщение, че забранява на своите свещеници да влизат в контакт с представителите на самопровъзгласилата се „Киевска патриаршия“, тъй като „те са извършили много злини“.

В същото време епископите призовават предстоятелите на всички Православни църкви, съвместно и в духа на взаимното уважение, „да бъде доведен до спокойно решение въпросът за разделеното Православие на украинската земя“.

Онези, които са лишени от свещен сан, не могат да бъдат лидери при установяването на мир в Украинската православна църква, смята съборът. „Техните действия провокират още по-голям хаос и безпорядък“ – се казва в съобщението.

„Само съблюдаването на догматичните и канонични норми на Църквата и съхраняването на вековните традиции ще защитят Православието от сложните църковни (еклезиални) последствия в международен мащаб“ – заключават епископите.

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.

 Снимка: http://wyborcza.pl