P9cGkT_5bf6c209d2b6b3_20513321-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АЛБАНСКАТА ЦЪРКВА: „В УКРАЙНА НАЗРЯВА ОПАСНОСТ ОТ РАЗКОЛ В ПРАВОСЛАВИЕТО“ Създаването от Вселенската Патриаршия на автокефалия в Украйна е опасно начинание, смята Предстоятелят на Албанската православна църква.

Архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий се опасява, че реализацията на проекта за украинска автокефалия от страна на Вселенската патриаршия ще стане „ходене върху минно поле“.

Това се казва в посланието на Предстоятеля на Албанската църква изпратено до Руския патриарх Кирил, съобщава сайтът на Отдела за външно-църковни връзки към Руската православна църква.

В своето послание първойерархът обелязва, че проектът за украинска автокефалия напомня опасно начинание с непредвидени странични ефекти.

Противоборстващите групировки ще запазят своята индивидуалност и сплотеност, както това неведнъж не е случвало в различните поместни Църкви. В резултат на това вместо единство на православните в Украйна ще се появи опасност от разкол в единството на всемирното Православие“ – подчертава Предстоятелят на Албанската православна църква, добавяйки, че е изложил мнението си пред Вселенския патриарх Вартоломей по време на лична среща на остров Крит.

Архиепископ Анастасий пише, че от своя страна ще направи всичко възможно, за предотвратяване на разкола във всемирното Православие“.

Подобно развитие на събитията би било болезнен удар върху доверието към Православието, което с всички сили е необходимо да бъде избегнато – смята Негово Блаженство. – Колкото и невъзможно да изглежда, вярваме, че всички ние трябва да „направим всичко възможно“, за да се върнем към Събранието на Предстоятелите и планирането на нов Велик Събор. Наясно сме, че някои ще сметнат тези предложения за нереални и в резултат на това – неосъществими. И все пак аз съм убеден, че никой не може да бъде реалист, ако не вярва в чудеса, и че невъзможното за човека е възможно за Бога ука. 18. 18-27).

+   +   +

maurobouniou1 Всемирното Православие - АЛБАНСКАТА ЦЪРКВА: „В УКРАЙНА НАЗРЯВА ОПАСНОСТ ОТ РАЗКОЛ В ПРАВОСЛАВИЕТО“ Междувременно в Истанбул се състоя среща между йерарха на Сръбската православна църква Черногорски и Приморски митрополит Амфилохий и Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава Romfea.

Епископ Амфилохий е обсъдил с патриарх Вартоломей въпросите, стоящи пред Светата Велика Христова Църква, в това число и проблема за украинската автокефалия, а също и църковната ситуация в Скопие.

Както отбелязва изданието, разговорът е продължил близо два часа.

Малко преди това митрополит Амфилохий заяви в интервю за Медия Център «Руски Експрес», че решенията на Фенер за Украйна ще бъдат катастрофални за Вселенската Патираршия и за единството на Православната църква. Освен това владика Амфилохий неведнъж призовава за провеждането на Всеправославен събор, на който да се разгледа въпросът за украинската автокефалия.

 

 Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.

 На снимките: Архиепископът на Тирана и цяла Албания Анастасий

Черногорският и Приморски митрополит Амфилохий и Вселенският патриарх Вартоломей