MitrVarshavaSavva-1 Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТЪТ НА ВАРШАВА И ЦЯЛА ПОЛША САВА: „ОБЕДИНИТЕЛНИЯТ СЪБОР“ НЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С РАЗКОЛА, А ОЩЕ ПОВЕЧЕ ГО УСЛОЖНИ" На 31 декември 2018 г. Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий получи писмо от митрополита на Варшава и на цяла Полша Сава, в което Предстоятелят на Полската православна църква съобщава за писмото си до Вселенския патриарх Вартоломей и добавя негово копие, уведомявайки Предстоятеля на УПЦ.  За това съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ, позовавайки се на пресцентъра на ОВЦС (Отдел за външно-църковни връзки).

Посоченото писмо на митрополит Сава представлява отговорът му на писмото на Вселенския патриарх Вартоломей от 24 декември 2018 г., изпратено от Фенер до Предстоятелите на всички поместни Православни Църкви. В това писмо патриарх Вартоломей съобщава на поместните Православни Църкви за резултатите от така наречения „обединителен събор“, състоял се в Киев на 15 декември 2018 г., и изразява надежда за признаване на образуваната структура и нейния нов ръководител.

 

В отговор на това писмо от Вселенската Патриаршия, Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава излага позицията на Полската православна църква, припомняйки предишните ѝ заявления по този въпрос.

В частност, в писмото още веднъж е предадена позицията на Архиерейския събор на Полската автокефална православна църква от 9 май 2018 г., където е отбелязано, че Полската Църква е за принципното съблюдаване на каноничните норми на църковния живот, според което статут на автокефалия може да бъде предоставен само ако в една страна съществува една-единствена Църква. Доколкото в Украйна съществуват няколко разколнически групи, то те са длъжни първо да се покаят и да се върнат в каноничното лоно на Църквата. Само тогава може да се започне дискусия за предоставяне на автокефалия. Самата автокефалия пък, според убежденията на поместните Православни Църкви, се предоставя по предложение на Майката Църква след консултации с всички Предстоятели на поместните Православни Църкви. Несъблюдаването на тези изисквания може да доведе до бъдещи разделения, доколкото въпросите от догматичен и каноничен характер не трябва да се ръководят от политически съображения, са убедени в Полската Църква.

По-нататък в писмото се споменава за съвместния призив на Предстоятелите на Александрийската и Полската православна църква от 21 септември 2018 г. „…към всички, от които зависи премахването на църковните недоразумения за предоставяне на автокефалия на Украинската Църква, да направят всичко, което е по силите им за предотвратяване на заплахите от конфликт и утвърждаване на църковния ред в украинската земя“.

Митрополит Сава припомня за своето писмо до патриарх Вартоломей от 26 септември 2018 г., в което моли „да се съберат Предстоятелите на поместните Църкви за обсъждане на създалата се ситуация с Православната Църква в Украйна - ситуация, която става от ден на ден все по-опасна за единството на Православнието в цялата му пълнота. Само съборно решение може да помогне да се реши проблемът в Украинската Църква“.

Следваща стъпка по украинския въпрос стана решението на Арихерейския събор на Полската православна църква от 16 ноември 2018 г., в което е посочено, че „лицата, от които е свалено достойнството на епископския и презвитерския сан, не могат да бъдат лидери при установяване на мира в Православната Църква на Украйна. Техните действия са причина за още по-голямо объркване и съблазни“. В споменатото решение на Събора се съдържа забрана на клириците от Полската Църква да влизат в литургично или молитвено общение с разколниците от „УПЦ КП и УАПЦ.

В заключителната част от писмото си до патриарх Вартоломей митрополит Сава отбелязва, че „така нареченият „обединителен събор“, състоял се на 15 декември 2018 г. в Киев, не е премахнал проблема, а напротив, задълбочил го е, внасяйки в живота на обществото много болезнени не само църковни, но и социално-политически явленияВръщайки се към така наречения „обединителен събор“, трябва да се отбележи, че в него взеха участие представители на разколнически църковни групи, лишени от свещенически и епископски сан. Филарет Денисенко беше лишен от сан и сведен до положение на мирянин. След това той „посвещавал“ новите си последователи. Това са хора без благодатта на тайнството [подчертаното е на автора на писмото – бел. на ОВЦС УПЦ]. Ние признахме това: Ваше Светейшество и всички Предстоятели на поместните Православни Църкви, трябва да се отбележи, че съгласно нашата древна църковна традиция забраната се снема от този, който я е наложил. Във всеки случай, не видяхме у Филарет и неговите последователи разкаяние, покаяние и смирение, които обикновено предшестват снемането на забраните! Такова нещо нямаше. В това се заключава проблемът. Затова те не трябва да бъдат признати за истински пастири, които могат да извършват тайнствата. На така нареченият митрополит Епифаний", в действителност светски човек, му е нанесена вреда (разрешавайки му да се мисли за митрополит – б.пр.).

Завършвайки писмото си, Председателят на Полската Църква се обръща към патриарх Вартоломей с призива:

Ваше Светейшество! Решението Ви за Църквата в Украйна изисква всеправославно обсъждане. Затова за пореден път се обръщам към Вас с молба да обмислите решението за срещата на Предстоятелите на поместните Православни Църкви. Ние искаме да видим, че Вашите действия обединяват, а не разделят Православието“ - пише в резюмето си Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава.

Митрополит Сава е изпратил за сведение копие от своето писмо-отговор до Вселенския патриарх Вартоломей до Председателите на всички поместни Православни Църкви.

В Отдела за външно-църковни връзки на Украинската православна църква това писмо беше коментирано така:

„Освен много важните неща, които са изложени в писмото, трябва да се обърне внимание и на това, че Негово Блаженство митрополит Сава се обръща към Председателя на Украинската православна църква, употребявайки неговата пълна титла – тоест нарича го Блажения митрополит Киевски и на цяла Украйна. Това означава, че Предстоятелят на Полската православна църква продължава да признава за единствено каноничен главата на Украинската православна църква Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, независимо от това, че патриарх Вартоломей в едно от предишните си писма заяви, че нашият Блажен митрополит губи възможността да носи титлата Митрополит Киевски и на цяла Украйна след така наречения „обединителен събор“ и избирането на глава на „ПЦУ“. Както ясно се вижда от писмото, Предстоятелят на Полската православна църква не признава новообразуваната структура на разколниците, както и действителността и законността на тяхната йерархия. Надяваме, че по подобен начин ще реагират и Предстоятелите на другите поместни Православни Църкви“.

  Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.