iera-koinothta-agio-oros Всемирното Православие - МОНАСИТЕ НА АТОН СА ОТКАЗАЛИ ДА УЧАСТВАТ В ИНТРОНИЗАЦИЯТА НА НОВИЯ ГЛАВА НА Т.НАР. ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В УКРАЙНА (ОБНОВЕНО)В понеделник, 28 януари, се проведе извънредно заседание на Светия Кинотис на Света Гора - Атон.

Светият Кинотис разгледа писмото на Вселенския патриарх Вартоломей, който поиска от атонските монаси да участват в делегация за въвеждане на „новия глава на т.нар. Православна църква в Украйна, Епифаний Думенко, съобщава Ромфеа.


Информацията показва, че искането на патриарха не е получило положителен отговор: от 20-те манастири в Атон само 7 гласували за участие в интронизацията, която ще се проведе в Киев на 3 февруари.

Решението на Атон повдига безпокойство във Вселенската патриаршия, тъй като отците са решили да не вземат открито страна по спора.

Според информация от 29 януари става ясно, че двама игумени от Атон ще участват в официалната делегация на Вселенската Патриаршия, която ще присъства на събитията по интронизацията. Двамата игумени ще са в Киев като членове на състава на Вселенския патриарх, а не като представители на общността на Атон.

Oще по темата тук и в нашата рубрика тук.