sinantisi_prokathimenon_kipros-5 Всемирното Православие - КОМЮНИКЕ ОТ СРЕЩАТА В КИПЪР НА ПРЕДСТОЯТЕЛИТЕ НА ЧЕТИРИ ОТ ПРАВОСЛАВНИТЕ ЦЪРКВИ (18 АПРИЛ 2019 Г.)На 18 април 2019 г. в св. Кипърска архиепископия в Никозия се срещнаха Техни Светейшества Предстоятелите на православните църкви на Близкия Изток и Александрия Теодор II, на Антиохия Йоан I, на Йерусалим Теофил III и на Кипър Хризостом II.
По време на Синаксиса те се помолиха за мир в света, за укрепване на Поместните свети църкви, и по-специално за изпитанията в Близкия Изток.

 

Те потвърдиха приноса на хората от този регион за запазване на вярата, така че верните на Църквата да могат и занапред да отстояват православното свидетелство за Възкръсналия от мъртвите наш Господ, тук, в благословената земя на Христос и Неговите апостоли.


Техни Светейшества – инициатори на срещата – подчертаха необходимостта да се положат максимални усилия за осигуряване на стабилност в Близкия Изток и обсъдиха най-важните църковни въпроси, свързани с укрепването на християнското присъствие в този регион и задълбочаването на сътрудничеството между Поместните църкви за постигане на посочената цел.


Те призоваха и всички политически лидери да работят, с оглед развитието на този регион, за премахване на несправедливостта, понесена от тукашните народи в резултат на войните, окупацията и икономическите трудности.

 

По време на специалната среща между Предстоятелите на Антиохийската и Йерусалимската православна църква, преминала в честен диалог, братство и любов, бяха обменени различни мнения за проблема, който засяга двете Поместни църкви и беше изразено намерението и доброто желание за незабавно преодоляване на тези трудности и за постигане на желаното евхаристийно единство.

 

В допълнение, Предстоятелите на Православните църкви в Близкия Изток обсъдиха различни църковни проблеми, които понякога възникват в рамките на Православната църква, и акцентираха върху възможностите за тяхното решаване.

 

Те обсъдиха и проблемите, възникнали след предоставянето на автокефалия на православната църква в Украйна.


След брифинга на своя събрат, Кипърския архиепископ г-н Хризостом, за посредническа инициатива, която той лично пое, тримата духовници изказаха подкрепата си г-н Хризостом да продължи да работи в полза на единството в Христа на Православната църква.

 

В този дух на срещата Техни Светейшества призоваха всички страни да работят, за постигане на евхаристийно единство, което е сърцевината на Църквата в Христа Иисуса, както и за защита на християните и на светите храмове и манастири от атаки и от всеки акт на насилие, независимо от пораждащите ги причини и мотиви.


Тримата Предстоятели изразиха съжаление за абсолютното безразличие на държавите и силните в света за съдбата на двамата митрополити от Алепу – Павел Язиви и Йоан Ибрахим, като посочиха, че шестата годишнина от отвличането им съвпада тази година с началото на предстоящата Страстна седмица.


Накрая Техни Светейшества потвърдиха първоначалното си намерение и решимост да продължат това общуване и сътрудничество за доброто на Църквата, след това потвърдиха, че в Православието, въпреки някои различни мнения, Православната църква остава обединена в Господа – Главата на Църквата, и че Нашият Господ, Богочовекът Иисус Христос, продължава своето спасително дело в света.

 

При закриване на Синаксиса те молитвено пожелаха, с помощта на Божията благодат, Господ скоро да изцели различните рани на нашите народи и от несравнимата светлина на Неговото Възкресение да освети и утеши сърцата на всички вярващи, да ни води всички към духовно въздигане, да ни запази в единството на вярата и любовта. Пожелаха на всички благословени възкресни дни.+ АЛЕКСАНДРИЙСКИ И НА БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПАТРИАРХ ТЕОДОР II

+ АНТИОХИЙСКИ ПАТРИАРХ ЙОАН I

+ ЙЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИАРХ ТЕОФИЛ III

+ КИПЪРСКИ АРХИЕПИСКОП ХРИЗОСТОМ II