TBiCIF_5d11c5c6d09fe7_51776448-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)Блаженият митрополит Онуфрий и представителите на Поместните Църкви отслужиха всенощно бдение в навечерието на празника на преподобни Онуфрий Велики в Успенския катедрален храм на Киево-Печерската лавра, съобщава Информационно-просветният отдел на УПЦ.

Заедно с Предстоятеля на УПЦ в навечерието на празника на неговия небесен покровител се молеха представителите на Александрийската, Сръбската, Българската, Кипърската, Полската, Църквата на Чешките земи и Словакия, Православната църква в Америка и много свещенослужители и вярващи от Украинската православна църква.

На Негово Блаженство съслужиха йерарси от Поместните Православни църкви: Картагенски митрополит Мелетий (Александрийска църква), Ловчански митрополит Гавриил (Българска църква), Моравички епископ Антоний (Сръбска църква), Гайновски епископ Павел (Полска църква), митрополити, архиепископи и епископи от Украинската православна църква; архимандрит Йероним (Пилиотис) и йеромонах Варнава (Хрисант) (Кипърска църква), протойерей Любомир Казашки (Българска църква), протойерей Андрей Левчак (Полска църква), протойерей Назарий Полатайко (Православна църква в Америка), йеродякон Димитриан (Пеца) (Кипърска църква), братя от обителта и други гости в свещен сан.

По време на богослужението молитвено присъстваха Тамасоски митрополит Исайя (Кипърска църква), Пражки архиепископ Михаил (Църква на Чешките земи и Словакия), студенти от Киевските духовни училища, многобройни поклонници и гости на Киево-Печерската обител.

След всенощното бдение Блаженият владика Онуфрий прие делегациите на Поместните Православни църкви, пристигнали за честването на именния ден на Предстоятеля на Украинската православна църква.

В 8:45 ч. на 25 юни, на самия празник на преподобни Онуфрий Велики, чието име е получил при монашеското си пострижение Блаженият митрополит Онуфрий, започна празничната Божествена литургия на площада пред Успенската катедрала на Киево-Печерската лавра.

На 24 юни 2019 г. в Киев, на брифинга за украинските медии по повод 5-годишината от интронизацията на Председателя на УПЦ митрополит Онуфрий, Ловчанският митрополит Гавриил от Българската православна църква заяви, че единствената канонична Православна църква в Украйна е тази, която възглавява Блаженият митрополит Онуфрий и призова вярващите да се придържат към Украинската православна църква - Както съобщава «Перший козацький». „Единствената канонична Православна църква в Украйна – това е Църквата, която възглавява митрополит Онуфрий, това е Църквата, която има Божия благодат. А ако в църквата няма Божия благодат, тогава няма никакъв смисъл, защото в такава църква човек не може да се спаси“, подчерта йерархът.

Той отбеляза: „Затова слава Богу, че Господ помага на хората в Украйна да се спасяват, да се държат за Православната Църква“.

Господ е дал в трудните дни на Украинската православна църква велик йерарх. В трудни моменти Господ изпраща велики хора, които да могат да съхранят Църквата. Да преминат пътя на изпитанията и гоненията“ – заключи българският архиерей, който присъства на празника с решение на Св. Синод на Българската православна църква, с благословението на Българския патриарх Неофит и по лична покана на митрополит Онуфрий.

Представителят на Александрийската православна църква подчерта: „Нашето присъствие тук означава не нещо друго, а подкрепа на вашата канонична Църква, проява на тази подкрепа ще бъде единението ни с евхаристийната Чаша по време на Божествената литургия“.

Митрополит Исайя от Кипърската православна църква подчерта, че „тук, на свещената и героична украинска земя, се извършва невероятно голяма трагедия и несправедливост по отношение на милиони православни украинци, намиращи се под пастирската опека на Блажения митрополит Онуфрий. Става дума за хиляди православни украински граждани, които са изгонени от своите храмове и търпят гонения и насилие от страна на други свои сънародници“.

Моравичкият епископ Антоний от Сръбската православна църква поздрави Блажения митрополит Онуфрий с юбилея и заяви, че той допринася много за единството на Православието, ние знаем, как под неговото мъдро ръководство, под неговия омофор хората са се спасявали и продължават да се спасяват – каза сръбският йерарх. - И Украинската православна църква расте от ден на ден. Блаженият митрополит Онуфрий наистина посочва пътя на единството на православните християни, които искат да застанат на истинския път.

Представителят на Полската православна църква епископ Павел Гайновски заяви, че в Украйна съществува само една-единствена благодатна Църква, която има апостолска приемственост. И това е Украинската православна църква начело с Блажения Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий..

Коментирайки отношението на Полската православна църква към украинската „автокефалия“, владика Павел заяви, че позицията на неговата Църква си остава неизменна, „защото науката за Църквата не се мени“.

Епископ Павел припомни, че „на Втория Вселенски събор през 381 г. е приет Символът на вярата, който съдържа думите: „Вярвам в Една Света Съборна и Апостолска Църква“.

Владиката подчерта, че в съответствие със Символа на вярата в Украйна има само една Църква: „Тази е едната единствена Църква, където е благодатта на Светия Дух, където има апостолско приемство и благодат в светите Тайни“.

Именно затова, каза епископ Павел, Полската Църква поддържа УПЦ, тъй като „ние знаем колко е тежка ситуацията за православните в Украйна“.

Представителят на Полската Църква сравни митрополит Онуфрий с първите християнски мъченици, които дори отивайки на смърт, не се отричали от Христа. И Митрополит Онуфрий Киевски и на цяла Украина пази вярата, верен e на Христа до край“.

 

 

 

%D0%9B%D1%96%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D1%96%D1%8F-%D0%9E%D0%BD%D1%83%D1%84%D1%80%D1%96%D1%8F-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-2 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%D0%9B%D1%96%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D1%96%D1%8F-%D0%9E%D0%BD%D1%83%D1%84%D1%80%D1%96%D1%8F-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-3 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%D0%9B%D1%96%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D1%96%D1%8F-%D0%9E%D0%BD%D1%83%D1%84%D1%80%D1%96%D1%8F-%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-1 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

110103-202711.00_47_30_23.Still010 Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oGOB1H_5d11d1baa23fd6_45558551-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПОМЕСТНИТЕ ЦЪРКВИ СЪСЛУЖИХА С ПРЕДСТОЯТЕЛЯ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА В КИЕВСКАТА ЛАВРА (ОБНОВЕНО)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Вярващи в Киев получават благословение от българския архиерей.

 

Видео със словото на Ловчанския митрополит Гавриил – тук.

 

Видео със словото на епископ Павел Гайновски от Полската православна църква – тук.