lxshVT_5d1cafe432d386_62219844-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ Е ПРИЕТ В БОЛНИЦАЛишеният от сан патриарх Ириней е бил приет в реанимацията на една от йерусалимските болници с отток на белите дробове и нарушение на сърдечния ритъм, съобщава гръцката агенция „Ромфеа“.

Подчертава се, че лекуващите лекари са настроени оптимистично, въпреки че ситуацията със здравето на патриарха е твърде сложна.

Йерусалимският патриарх Ириней (Скопелитис) беше Предстоятел на Йерусалимската православна църква от 2001-ва до 6 май 2005 г., когато Св. Синод на Йерусалимската патриаршия, с 13 на 17 гласа на членовете на Синода, взе решение за отстраняването на патриарха, обвинявайки го, че е дал под дългосрочна аренда имущество на църква в Стария град на еврейска компания.

На 24 май 2005 г. решението беше потвърдено в Истанбул, а през юни с.г. Св. Синод на Йерусалимската патриаршия лиши първойерарха от сан и го разжалва в обикновен монах. Всъщност неофициално тогава патриарх Ириней беше отстранен заради антиикуменическите му позиции, затова се възприема от църковния народ като мъченик за вярата.

„Всемирното Православие“ призовава православните християни да се молят за здравето и спасението на патриарх Ириней.