original Всемирното Православие - СВ. СИНОД НА ЕЛАДСКАТА ЦЪРКВА ОБСЪДИ УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС (2)На 27 и 28 август се проведоха редовни летни сесии на Св. Синод на Еладската православна църква, на които е бил обсъден въпросът за Украйна.

В прес-съобщението се отбелязва, че според препоръката на синодалната Комисия по догматическите и канонични въпроси и междуцърковните и междухристиянски отношения, във връзка с Украинския въпрос, Св. Синод на Еладската църква признава правото на Вселенския патриарх да предоставя автокефалия, както и правото на първойерарха на Еладската църква да разглежда по-нататък въпроса за автокефалията на църквата в Украйна.

Междувременно Romfea.gr съобщи, че по време на заседанието е била съборно предоставена на архиепископ Йероним привилегията да реши този въпрос лично.

Атинският и на цяла Елада архиепископ Йероним ІІ е изслушал с голям интерес позицията на синодалните членове и им е благодарил за подкрепата и признаването на неговите привилегии. „Аз не мога да взема върху себе си такава отговорност, ще я предам на йерарсите“, заявил Предстоятелят на Еладската православна църква“.

След заседанието много гръцки медии обявиха, че това е признание на ПЦУ. На свой ред заместник-председателят на Отдела за външно-църковни връзки на Украинската православна църква протойерей Николай Данилиевич помести изявление, в което отбелязва, че Синодът не казва нищо за каноничността или неканоничността на предоставената автокефалия на ПЦУ“. Той просто се е съгласил с правото на Константинопол да предоставя автокефалия като такава.

... Въобще, на мен ми се струва, че решението на Синода на Гръцката православна църква е премерено. ПЦУ не е призната. Гърците разбират, че ситуацията е сложна и техните действия могат да усложнят нещата както за тях самите, доколкото в средите на Гръцката православна църква има „за“ и „против“, така и за световното Православие. Нима Гръцката православна църква би могла тогава да стане първата Църква, с която да се започне разделянето на Поместните църкви на две части? А такава отговорност едва ли някой би искал да вземе върху себе си“.

Според Romfea.gr Синодът на ЕПЦ е придвижил решението към Архиерейския събор, който ще се проведе от 7 до 11.10.2019 и на който въпросът за Украйна ще има своето основополагащо място.