in3RQf_5d833a0dc79a59_76853702-tmb-720x411xfill Всемирното Православие -  В ИЗРАЕЛ АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ХРАМ, ПОСТРОЕН ВЪРХУ МЯСТОТО НА ЧУДОТО С ПРЕУМНОЖАВАНЕ НА ХЛЯБОВЕТЕ (2)Израелски археолози откриха храм, построен върху предполагаемото място на чудото с преумножаване на хлябовете.

На 18 септември 2019 г. сайтът https://www.haaretz.com съобщи че изрелски археолози са открили останки от византийски храм от V век, чийто мозаечен под изобразява чудото с насищането от Спасителя на пет хиляди души с пет хляба и две риби.

Останките от храма се намират в границите на съществувалия до VІІІ век град Хипос, на източния бряг на Галилейско море.

Учените предполагат, че църквата е била построена на мястото на евангелското чудо на преумножаване на хлябовете. Именно него илюстрира централната рисунка на запазилата се мозаечна композиция.

Църквата била опожарена от персите, които унищожили всички храмове по време на нашествието си в началото на VII век. Археолозите изучават храма от 1993 г.

Според археолозите въглените, пепелта и обломките от разрушения купол и свод на мястото на изгорелия храм са предотвратили пълното разрушаване на мозайката, затова тя е стигнала до нас практически неповредена.

Да припомним, че в Евангелието са описани две извършени от Спасителя чудеса с преумножаване на хлябовете, и двете са станали на брега на Галилейско море — чудото с насищането на повече от 5000 души с пет хляба и две риби ат. 14:13-21; Марко. 6: 31-44; Лука. 9:11-17; Иоан. 6:1-14) и чудото с насищането на повече от 4000 души със седем хляба и няколко риби ат. 15:32-38; Марко. 8:1-9).

На Светата Земя е известно още едно място, където, както се смята, е било извършено чудото с преумножаване на хлябовете: Табха, близо до руините на Капернаум и планината на Блаженствата. Първият храм на това място бил построен около 350 г., към 450 г. бил преустроен във византийска църква, чийто олтар, за разлика от първата църква, бил обърнат на изток. През следващите десетилетия църквата била украсена с мозайка, която се смята за една от най-красивите на Светата Земя и свидетелства за египетско влияние (Йерусалимският патриарх Мартирий, който основал храма, известно време преди това живял в Египет, името му се споменава в мозаечните надписи вляво от олтара). През 614 г., по време на нападението на персите, тази църква била разрушена. Повече от 1300 години тези свети места били скрити под пепелта, докато през 1932 г. археолозите разкопали старата каменна зидария със запазилата се мозайка. По-късно тук построили свой храм монаси-бенедиктинци. Сегашния си вид църквата придобила през 1982 г.

Той взе петте хляба и двете риби и, като погледна към небето, благослови и разчупи хлябовете, и даде на учениците Си, за да им ги наслагат; също и двете риби раздели на всички. И ядоха всички, и се наситиха. И дигнаха къшеи хляб и остатъци от рибите дванайсет пълни коша. А ония, които ядоха хлябовете, бяха до пет хиляди мъже арко. 6:41-44).