Herb-M Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКИЯТ СЪБОР НА ПОЛСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПУБЛИКУВА ОФИЦИАЛНО ЗАЯВЛЕНИЕ ПО „УКРАИНСКИЯ ЦЪРКОВЕН ВЪПРОС“ (2)На 29 октомври 2019 г. Архиерейският събор на Полската православна църква прие официално заявление по „украинския църковен въпрос“(към оригиналния текст тук ). .

„Светият архиерейски събор се запозна със съдържанието на писмата на Сръбския патриарх, Албанския архиепископ и Варшавския митрополит, адресирани до Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, и прие следното решение: Запазва позицията си по отношение на автокефалията на Украинската църква, съдържаща се в Резолюциите на Св. Синод № 340 от 9 май 2018 г., № 341 от 15 ноември 2018 г. и № 342 от 2 април 2019 г.

 

Полската автокефална православна църква не е против предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна въз основа на догматичните и каноничните норми за всички Църкви, а не за група отстъпници-разколници. Отклоненията от учението на Светата Църква не могат да представляват здрав църковен организъм. Това нарушава евхаристийното единство на цялото Православие“.