FKHkj4_5e71052edfc6c3_56163090-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКИ СЪБОР НА ПОЛСКАТА ЦЪРКВА: „ЕВХАРИСТИЯТА Е ОГЪН, ИЗГАРЯЩ ВСЯКО ЗЛО“ (2)Архиерейският събор на Полската православна църква припомни, че евхаристията (светото причастие) е източник на живот и здраве за душата и тялото.

На 17 март 2020 г. Архиерейският събор на Полската православна църква публикува обръщение относно ситуацията с коронавируса, където се казва, че нито една болест няма сила срещу евхаристията.

Съборът призова вярващите да усилят молитвите си към Господа на живота – Иисус Христос, за край на епидемията и за здраве на всички болни, както и на тези, които им помагат – лекарите и целия медицински персонал.

Беше препоръчано към просителните ектении по време на светата божествена литургия да се добавят специални молитви от „молебена по време на световен мор“.

Архиереите призоваха духовенството да „предлага пастирска и физическа помощ на всички нуждаещи се. По възможност, в енориите да се организират практически форми за помощ на нуждаещите се“.

Дадено беше предписание, че „всички служби трябва да се отбелязват в съответствие с графика през Великия пост. Вярващите да бъдат инструктирани да посещават тайнството изповед през делничните дни, когато в храма се събират по-малко вярващи“.

Относно светата евхаристия Светият синод „категорично заявява, че евхаристията е източник на живот и здраве на душата и тялото, против който никаква болест няма сила. Божествената евхаристия – това е божествен огън, който изгаря всяко зло“.

Архиереите припомниха на вярващите думите на Христос към апостолите: „… с името Ми ще изгонват бесове…,
ще хващат змии, и, ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди; на болни ще възложат ръце, и те ще бъдат здрави (Mарко, 16:18).

„Съдържанието на тези думи на нашия Спасител дава обяснение на всички съмнения и потвърждава вечната истина, че вярата прави чудеса“ – подчертаха йерарсите.

Светата евхаристия се дава и на пациенти в болниците, изолаторите и т.н. При това „се препоръчва да се съблюдават указанията на медицинския персонал или съответните други служби. Това се отнася също и за хората, подложени на домашна карантина“.

Св. синод препоръча на духовенството „да осигури съответните хигиенни мерки в храмовете и енорийските стаи: дезинфекциращи течности, салфетки за бърсане на иконите и др.“.

„Само силната вяра, молитвата, въздържанието в широк смисъл и покаянието – както се е случвало в историята на нашата Църква – ще ни помогне днес да бъде преодоляна епидемията, засегнала нашето поколение“ – подчертаха йерарсите на Полската църква.