3605iA_5e767a6f649923_86266799-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - АРЕСТУВАХА КИТИРСКИЯ МИТРОПОЛИТ СЕРАФИМ ПО ОБВИНЕНИЕ, ЧЕ Е ОТСЛУЖИЛ ЛИТУРГИЯ (2)Китирският и Антикитирски митрополит Серафим. Сн.:lifo.gr

Китирският митрополит Серафим е обвинен в това, че по време на богослужение вратите на храма са били отворени за всички желаещи, и че камбаните са били преди литургията.

На 21 март 2020 г. стана известно, че властите в гръцкия град Китира са разпоредили да бъде арестуван Китирският и Антикитирски митрополит Серафим (Стергиулис) заради извършено от него богослужение, съобщава изданието Lifo.gr.

Според изданието, Китирският митрополит Серафим е бил арестуван след отслужване на литургия в катедралния храм „Въздвижение на Кръста Господен“, тъй като заради коронавируса властите забранили всички религиозни обреди в страната.

Освен това, както се подчертава в изданието, вратите на храма били отворени за всички желаещи и е прозвучал камбанен звън преди богослужението.

Това решение на митрополита „развълнувало общественото мнение и предизвикало гнева на кмета“ Стратос Хархалакис, който заявил, че „никой не може да бъде над закона“.

Като пристигнал в полицейския участък на острова, митрополитът съобщил, че още не е получил енцикликата, изпратена от архиепископ Йероним. В крайна сметка по разпореждане на главния прокурор владиката бил пуснат, като срещу него било образувано съдебно производство.