pFLdai_5ea17bcc116889_42313869-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - АНТИОХИЙСКИЯТ ПАТРИАРХ ПРИЗОВА КЪМ МОЛИТВА ЗА ОТВЛЕЧЕНИТЕ ПРЕДИ СЕДЕМ ГОДИНИ В АЛЕПО ХРИСТИЯНИ  (3)

Антиохийският патриарх излязe с изявление по повод 7-та годишнина от отвличането на православния митрополит Павел Язиджи в гр. Алепо.

На 22 април 2020 г. Антиохийският патриарх Йоан Х призова християните да продължат да се молят за похитеният православен епископ и за неговите спътници, за чиято съдба до този момент няма никаква достоверна информация.


Текстът назаявлението на Антиохийската православна църква беше публикуван в сайта Orthodox Times.

Като благодари на всички, положили усилия за откриването на отвлечените през 2013 г. православен митрополити Павел Язиджи (по-малкият брат на патриарх Йоан Х) и неговите спътници, патриархът се обърнаха с молба за усърдна молитва за освобождаването на отвлечените християни.

„Просим всички вярващи, където и да се намират, да се молят за тях през тази седмица. Както и за всички изчезнали без вест, за всеки, който се е оказал в ситуация без изход, за да намерят надежда и утешение в Кръста Христов и да почерпят сила от Неговото славно и победоносно Възкресение“. <...> Заедно с вас, братя, душите ни се прикланят към молитва, сърцата ни горят, както кандилата в молитвените кътчета на нашите домове, пред Господа Иисуса Христа, възкръснал от гроба. Молим се за мира в целия свят и за освобождаването на всички отвлечени, като освещаваме сърцата и душите си с пасхалната надежда“.

На 22 април 2013 г. сирийският митрополит излязъл от Алепо, за да водят преговори за освобождаването на двама свещеника, похитени от джихадистите. По време на пътуването колата им попаднала в засада, шофьорътбил застрелян в главата, а епископът и спътниците му били отведени в неизвестна посока. Нито една групировка не взела върху себе си отговорността за отвличането.В продължение на няколко години в медиите неведнъж се появяваше информация за освобождаването на митрополита, която се оказваше фалшива.

През януари 2020 г. група изследователи начело със сирийския журналист Мансур Салиб, която се занимавала с издирването на отвлечените, заяви, че през 2016 г. те са били убити от ислямистката групировка „Нур ал Дин ал ЗенкиСпоред техните данни, те били принуждавани да приемат ислям и смъртта им била мъченическа. Официално следствието по делото за отвличането на митрополит Павел и спътника му Григорий Йоан Ибрахим не било закрито, тъй като телата на изчезналите не били открити.

 

 

Отвлечените през 2013 г в гр. Алепо. Снимка: orthodoxtimes.com