img_1756_4adae135667213f5910c93204c7b4e0c Всемирното Православие - ПИРЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ: ИКУМЕНИЗМЪТ Е ПРЕДТЕЧА НА РЕЛИГИЯТА НА АНТИХРИСТА (2)Пирейска митрополия излезе със заявление, в което се подчертава, че икуменизмът е най-лошата и най-сатанинска секта на всички времена.

На 20 май 2020 г. Отделът за ересите и религиите към Пирейска митрополия на Еладската православна църква публикува становище, съгласно което икуменизмът е предтеча на религията на антихриста, съобщава сайтътVima Оrthodoxias.

Пирейска митрополия се обявява срещу съвместните молитви на православни йерарси и представители на инославни религии и други християнски църкви, които се обясняваха с общата борба против пандемията COVID-19.

Покрай смъртоносния коронавирус, който наскоро се появи сред човечеството, съществува още един „вирус“, много по-смъртоносен и опасен, защото той убива не тленното тяло, а безсмъртната душа. Този „вирус“ не е нов, а съществува вече повече от сто години. Това е „вирусът“ на икуменизма, междухристиянски и междурелигиозен, който, като още едно страшно заразно заболяване, заплашва да релативизира спасителната истина на нашата Църква, да я задуши и в крайна сметка да я унищожи“ се казва в заявлението.

„Икуменизмът беше охарактеризиран (и справедливо) от светците и известни духовни авторитети на нашето време като най-злата и най-сатанинска секта на всички времена. Това е така, понеже той не просто променя едно от догматическите учения на нашата Църква, подобно на всички други секти, но опровергава цялата разкрита истина на Православието, обезсмисляйки неговата уникалност, признавайки неортодоксалните конфесии за „Църкви“ и другите религии като „различни пътища за възлизане към един и същ Бог“ – се казва в документа.

В митрополията също отбелязват, че „новопрославеният светец на Сръбската църква, съвременният велик богослов и изповедник Иустин (Попович), е описал икуменизма като „отречение“, защото икуменизмът сумира всички ереси заедно, а последният просветен старец отец Атанасий (Митиланаиос) казва, че икуменизмът е предтеча на антихриста“.

Съвместните молитви на православни и инославни, смятат в Пирейска митрополия, „още веднъж потвърждават, че възраждането на икуменизма се провежда неуморно, без надежда за неговото осъждане на високо църковно равнище“.

Напротив, подчертават в митрополията, „постановленията на Критския „събор“ дадоха (на икуменизма) нов силен импулс в цял свят. Неговите проповедници сега си пробиват път напред с голямо усърдие и ентусиазъм за достигане на своите цели, оправдавайки злите си решения за общи молитви и други нарушения на свещените канони, сътрудничейки си с еретици и преподавайки светото Причастие на неправославни“.

 

На снимката: Пирейският митрополит Серафим

 

(Със съкращения)