ey5Onb_5ef46457750723_41413076-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - ОТКРИХА ДРЕВНОХРИСТИЯНСКО СЕЛИЩЕ В ГАЛИЛЕЯ    (2)Според групата израелски археолози, открили останките от древнохристиянско селище в Галилея, то е било унищожено от персийските завоеватели през VII в. н.е.

Изследователите публикуваха отчет за разкопките в Пи Мазуви византийско селище, разположено в северозападната част на съвременен Израел, близо до границата с Ливан.

По време на разкопките са намерени строителни комплекси, разделени с алеи, датиращи от византийския период.

„Открит беше хубав цветен под с мозайка от VII в., украсен с цветни мотиви, фигури на животни и хора и два фрагментарни гръцки надписа. На това място е съществувало земеделско християнско селище, вероятно унищожено по време на персийското нашествие в региона през 613 г. от н.е.“ – разказват учените.

Градът не се споменава във византийските източници, но за него се говори в йерусалимския Талмуд – документ по религиозно право от IV-V в. Макар че до момента археолозите не разполагат с документи от християнски източници за селището, споменатите разкопки сочат, че то е било почти изцяло християнско, отбелязват изследователите.